Toshiba po 35 rokoch rezignovala. Na konkurentov už nestačí

Toshiba odpredala aj posledné podiely vo svojej počítačovej divízii firme Sharp. Po 35 rokoch sa sťahuje z biznisu s počítačmi.

10.08.2020 16:30
Toshiba T1100, prvý masovo vyrábaný notebook Foto:
Toshiba T1100 bol prvým sériovo vyrábaným prenosným počítačom.
debata (6)

Toshiba bola vo svete počítačov a notebookov legendou. Svoj prvý notebook s označením T1100 predstavila ešte v roku 1985. Zariadenie bolo na svoju dobu veľmi kompaktné, vážilo „len“ 4 kilogramy a pracovalo s veľkými 3,5-palcovými disketami. T1100 bol určený pre európsky trh, na ktorom mala Toshiba v pláne predať až 10-tisíc kusov notebookov. Bol to odvážny cieľ, ktorý však Toshiba naplnila. To predznamenalo jej ďalšie smerovanie a ciele. V priebehu nasledujúceho roka firma začala predávať upravenú verziu notebooku T1100Plus aj v Spojených štátoch a na domácom trhu v Japonsku.

Do roku 2011 sa Toshibe dari úspešne predávať notebooky, ktoré cenou, kvalitou aj výbavou patrili do vyššej triedy. Firma v tomto roku predala viac ako 17 miliónov počítačov a notebookov. V priebehu ďalších šiestich rokov sa však objem predaja prepadol na 1,9 milióna kusov a firma sa začala zaoberať otázkou, či svoj biznis neodpredá inému veľkému hráčovi. Urobila tak v roku 2018, keď japonskému Sharpu predala svoj 80-percentný podiel v divízii počítačov. Zvyšný pätinový podiel si Toshiba držala až do roku 2020. V týchto dňoch však oznámila, že sa ho rozhodla predať majoritnému vlastníkovi, firme Sharp.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #notebook #počítače #laptop #Sharp #Toshiba