Trump sa snaží potopiť Huawei. Firme zasadil 'smrteľnú' ranu

Kvôli novým americkým sankciám bude možno musieť Huawei obmedziť, či dokonca zastaviť výrobu smartfónov. Trumpova administratíva už nedovolí zahraničným firmám predávať komponenty pre Huawei.

21.08.2020 16:30
Huawei P40, P40 Pro Foto:
Ilustračné foto
debata (9)

Napriek veľkému úsiliu Trumpovej administratívy obmedziť vplyv Huawei, sa čínskej firme darilo obchádzať viaceré z prísnych sankcií. Na obmedzenie možností používať americký softvér firma zareagovala tak, že si otvorený Android síce ponechala, no služby Google nahradila vlastnými, vrátane úplne nového obchodu s aplikáciami. Keď už nemohla ani nakupovať čipy a komponenty zo zahraničia, začala používať vlastné alternatívy, ktoré si vyrobila buď sama, alebo o to požiadala niektorého z ázijských dodávateľov. Výrobu smartfónov tak sankcie neohrozili. Paradoxne, počas koronakrízy sa Huawei darilo a medziročne firma predala ešte viac smartfónov.

Huawei už nebude môcť obchádzať americké sankcie

Americká vláda sa preto rozhodla sprísniť sankcie, ktoré tentokrát už môžu mať pre Huawei katastrofálne dopady. Podľa nových pravidiel by už Huawei a všetky jeho dcérske spoločnosti nemali mať prístup ku komponentom využívajúcim americké technológie. Inak povedané, ak si Huawei nechal pre seba vyrábať čipy v tchajwanskej firme MediaTek, po novom tak už nebude môcť robiť. Sankcie tak ohrozia aj výrobu čipov Kirin, ktorými Huawei v minulom roku musel nahradiť dovtedy používané čipy od firmy Wualcomm.

Nové reštrikcie sa už nevzťahujú len na výrobcov, ale aj firmy navrhujúce architektúru čipov, ako je aj spomínaný MediaTek. Sankcie tak ohrozujú aj samotnú existenciu Huawei. Ak sa nič nezmení, firma bude musieť hľadať nových dodávateľov, ktorí so Spojenými štátmi nemajú nič spoločné. “A aj keď Huawei už nezáleží na tom, či nahnevá Spojené štáty, každá jedna neamerická spoločnosť, s ktorou bude obchodovať (vrátane čínskych firiem) bude paranoidná, aby náhodou pri spolupráci s Huawei neurobila chybný krok,” píše agentúra Bloomberg.

Firma možno stratí dôležitý náskok pred konkurenciou

Vytvorenie alternatívneho dodávateľského kanála tiež nie je jednoduché a Huawei bude trvať niekoľko mesiacov, kým nájde iných dodávateľov. Čas je však presne to, čo Huawei nemá. “Ďalší rok strávený zmenou dizajnu a výrobných procesov prehĺbi rozdiely, kvôli ktorým bude Huawei za svojimi konkurentmi zaostávať. Firmy ako Qualcomm, Apple, TSM a Samsung napredujú a darí sa im to vďaka celosvetovo prepojeným odvetviam,” dopĺňa Bloomberg.

Situáciu môžu ešte zvrátiť rokovania čínskej a americkej vlády, aj keď skôr ako ústretovosť je možné očakávať tvrdú odvetu z čínskej strany. Nádejou pre Huawei ešte môže byť zmena na poste amerického prezidenta, v prípade, ak by novembrové prezidentské voľby vyhral kandidát Demokratickej strany, Joe Biden.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Huawei #Donald Trump #americké sankcie #TCM #mediaTek