BlackBerry vstane z popola. Značka hlási veľký návrat

Ďalšou firmou, ktorá sa pokúsi vzkriesiť smartfóny BlackBerry je Onward Mobility. Na budúci rok predstaví smartfón s hardvérovou klávesnicou a podporu 5G sietí.

24.08.2020 16:30
blackberry, DTEK50 Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Kanadské BlackBerry (predtým RIM) postihol podobný osud ako fínsku Nokiu. Kedysi slávny výrobca prémiových smartfónov nestihol nastúpiť do rozbehnutého vlaku a konkurencia ho prevalcovala. Kým Nokia sa nedokázala prispôsobiť rýchlo sa meniacemu trhu so smartfónmi a tvrdošijne sa držala svojej línie, BlackBerry si neobhájil pozíciu jednotky na trhu s manažérskymi telefónmi. Pritom v minulosti to boli práve smartfóny BlackBerry, ku ktorým firmy a manažéri vzhliadali, a pre väčšinu z nich boli telefóny s veľkou hardvérovou klávesnicou voľbou číslo jeden. Situácia sa začala meniť s príchodom prvých iPhonov, ktoré dokázali obstáť aj vo firemnom prostredí. Mobily BlackBerry tak stratili pridanú hodnotu a značka začala postupne upadať. Zostali jej len skalní fanúšikovia, ktorých však bolo príliš málo.

BlackBerry sa rozhodlo zariskovať a pred viac než piatimi rokmi predstavilo smartfóny s Androidom. Bol to bezprecedentný krok, ku ktorému sa musela firma dlho premáhať. Zmena však prišla neskoro. Aj preto sa neúspešné BlackBerry rozhodlo poskytnúť licenciu na výrobu smartfónov firme TCL. Čínska spoločnosť skúšala šťastie štyri roky. Bez väčšieho úspechu. TCL sa následne rozhodlo zmluvu s firmou BlackBerry nepredĺžiť a výrobu a vývoj mobilov ukončiť. Za bežných okolností by to znamenalo koniec ďalšej éry. O slovo sa však prihlásila spoločnosť Onward Mobility, ktorá v spolupráci s výrobcom FIH Mobile začne telefóny BlackBerry onedlho vyrábať.

Veľký “comeback” by mal prísť v prvej polovici budúceho roka v Severnej Amerike a Európe. Onward Mobility pripravuje telefón s Androidom, hardvérovou klávesnicou a podporou 5G sietí. “Naše zariadenia budú zamerané na bezpečnosť a produktivitu so všetkými atribútmi a funkčnosťou dnešných sofistikovaných smartfónov, navyše s konkurencies­chopnou cenou,” uviedol šéf Onward Mobility, Peter Franklin.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Nokia #smartfón #BlackBerry #TCL #Onward Mobility