Windows 95 oslavuje 25 rokov. Predával sa na 13 disketách

Legendárny operačný systém Windows 95 oslávil 25 rokov. Poslúžil ako predloha pre všetky ďalšie systémy Windows. Svojho času patril k prémiovým produktom s cenou takmer 180 dolárov.

25.08.2020 16:53
Windows95, microsoft, windows Foto:
Windows 95
debata (7)

Nebol to nový iPhone alebo nová hra, na ktoré by ľudia pred 25 rokmi netrpezlivo čakali. Bol to Windows 95, ktorý uzrel svetlo sveta 24. augusta 1995. Predstavenie revolučného operačného systému bolo pre Microsoft veľkým míľnikom. Sprevádzali ho veľké reklamy s najznámejšími hercami svojej doby – Jennifer Aniston a Matthew Perry zo seriálu Priatelia. Microsoft oboch hercov požiadal, aby vystupovali v hodinu trvajúcom sitkome o Windows 95. Reklama síce operačnému produktu pomohla, no predával by sa aj bez nej.

Windows 95, s kódovým označením Chicago alebo Windows 4.0, nebol zadarmo a Microsoft si za plnú verziu účtoval úctyhodných 179,99 dolárov. Systém zákazníkom potom doručil na jednom cédečku alebo 13 disketách. Možno to niekoho prekvapí, no prehliadač Internet Explorer nebol automaticky nainštalovaný, tak ako tomu bolo neskôr. Windows 95 bol zároveň jedným z najdlhšie slúžiacich operačných systémov. Podpora mu skončila o 7,5 roka neskôr, 31. decembra 2002. Jeho priamym nástupcom bol Windows 98.

Nech dizajn Windows 95 vyzerá na dnešné pomery akokoľvek archaicky, poslúžil ako podklad pre všetky ďalšie operačné systémy Windows a rovnaké rozloženie prvkov a ovládacích líšt používa Microsoft vo Windows dodnes. Typickou sa stala napríklad spodná lišta s tlačidlom Štart. Veľké zmeny priniesol aj prieskumník súborov, ovládací panel, jednoduchý prístup k systémovým nastaveniam alebo stromová štruktúra a usporiadanie programov v menu Štart. Internet Explorer vo verzii 4.0 zažil svoju premiéru vo Windows 95 a s príchodom aktualizácie sa stal jeho súčasťou.

Na svoju dobu ma operačný systém Windows 95 len priemerné hardvérové nároky. Nainštalovať ho bolo možné na počítač s procesorom 386DX, 4 Megabajtami operačnej pamäte RAM a 120 Megabajtovým hardiskom. Windows 95 si môžete vyskúšať aj dnes. Stránka virtualdesktop vám v okne internetového prehliadača spustí vybranú verziu Windowsu 95, 98, 2000 alebo systémov Mac OS.

© Autorské práva vyhradené

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #operačný systém #Windows #Windows 95