Ikea ukončí predaj jednorázových alkalických batérií

V októbri 2021 Ikea stiahne z predaja jednorázové alkalické batérie Alkalisk. Predávať bude už len dobíjateľné batérie Ladda.

03.10.2020 18:35
Ikea, Alkalisk, alkalické batérie Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Batérie Alkalisk od Ikey patri medzi najpredávanejšie alkalické batérie. Celosvetovo ich Ikea predá viac ako 300 miliónov kusov. Obchodný dom v týchto dňoch oznámil, že ich predaj o 12 mesiacov ukončí. Kupujúcich chce vraj motivovať k prechodu na nabíjateľné batérie, ktoré sú šetrnejšie k planéte. “Viacero štúdií preukázalo, že negatívny dopad alkalických batérií na životné prostredie je oveľa väčší než pri nabíjateľných nikelmetalhybri­dových (skr. NiMH) akumulátoroch, ktoré sa využívajú v domácnostiach v spotrebičoch s vyššou energetickou spotrebou,” vysvetľuje svoje rozhodnutie Ikea.

Podľa švédskej firmy je už pri 50 nabitiach NiMH batérie jej environmentálny dopad rovnaký alebo nižší než pri použití alkalických batérií. Batérie Ladda je možné opätovne nabiť 500-krát. “Spočítali sme, že ak naši zákazníci vymenia batérie Alkalisk za nabíjateľné Ladda a nabijú ich aspoň 50-krát, zníži sa množstvo elektronického odpadu o 5-tisíc ton ročne,” tvrdí Ikea. Akumulátory Alkalisk bude možné v obchodných domoch Ikea kúpiť do októbra 2021.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Ikea #nabíjacie batérie #alkalické batérie