Apple opäť prvý. K mobilom už nepribalí nabíjačku ani slúchadlá

Môže to byť ďalší precedens. Apple už k novým iPhonom 12 nepribalí nabíjačku ani slúchadlá. Argumentuje ohľaduplnosťou k životnému prostrediu. Zároveň však zníži náklady a prinúti zákazníkov, aby si drahé príslušenstvo kúpili zvlášť.

15.10.2020 06:00
apple magsafe, nabíjačka, Apple Foto:
Ilustračné foto
debata (4)

Bol to Apple, kto pred niekoľkými rokmi prišiel s nápadom odstrániť zo smartfónov konektor na slúchadlá. Toto rozhodnutie sa nestretlo s pochopením a vyvolalo aj značnú vlnu rozhorčenia medzi užívateľmi, ktorí sa domnievali, že audio jack je nesmrteľný. Apple napriek tomu nepoľavil a všetkým novým smartfónom ponechal už len univerzálny konektor Lightning. Ten mohol byť použitý na nabíjanie mobilu, ako aj na pripojenie kompatibilných slúchadiel a ďalšieho príslušenstva. Klasické slúchadlá Earpods firma nahradila variantom s konektorom Lightning a k mobilu tiež pribalila redukciu na 3,5 milimetrový jack. Po prechodnom období však už redukcia nebola súčasťou balenia a zostali len slúchadlá.

Najnovšie sa Apple rozhodol pristúpiť ešte k odvážnejšiemu kroku a do krabičky od iPhonu pribalil už len nabíjací kábel. Slúchadlá a nabíjačka sú len za príplatok v podobe samostatného príslušenstva. Prečo? Z viacerých dôvodov. Čisto z ekonomického hľadiska to dáva zmysel – menšia krabička, viac telefónov v jednom prepravnom kontajneri. Apple však ušetrí nie len na doprave a výrobných nákladoch. Firma predpokladá, že toto príslušenstvo je pre každého dôležité, a tak si ho bude musieť chtiac-nechtiac kúpiť. Obchodníci však mysleli o krok dopredu a ku všetkým telefónom pribalili kábel s USB-C koncovkou. To znamená, že kupujúci bude musieť siahnuť po drahšej 18-Wattovej rýchlonabíjačke, ktorý týmto konektorom disponuje. Samozrejme, je aj výrazne drahšia než základný 5-Wattový variant.

Nabíjačka a slúchadlá za príplatok

Ak si už majiteľ nového iPhonu rýchlonabíjačku kúpi, zistí, že svoj mobil môže nabiť výrazne rýchlejšie, než so staršou nabíjačkou, ktorú možno vlastnil v minulosti. To je moment, v ktorom je každý víťaz – Apple predá drahšie príslušenstvo a zákazník sa poteší, že za vynútený nákup dostal pridanú hodnotu. Podobne je to aj v prípade variabilného príslušenstva akým je bezdrôtová 45-eurová magnetická nabíjačka MagSafe, ktorá je ale takisto dodávaná bez adaptéra. Inak tomu nie je ani pri slúchadlách, ktoré budú majiteľom iPhonov chýbať. Paradoxne tak môže Apple zvýšiť záujem o bezdrôtové slúchadlá AirPods, ktorých cena začína niekde pri 150 eurách.

Apple argumentuje, že odstránením príslušenstva z krabičky iPhonu, zmenšuje uhlíkovú stopu a aktívne sa podieľa na znížení ťažby kovov používaných pri jeho výrobe. “Zákazníci už vlastnia viac ako 700 miliónov slúchadiel s konektorom Lightning a mnoho z nich sa rozhodlo pre prechod k bezdrôtovým slúchadlám AirPods, prípadne si kúpili bezdrôtové slúchadlá inej značky. Na celom svete sa tiež nachádzajú viac ako dve miliardy nabíjačiek Apple, nehovoriac o ďalších kompatibilných nabíjačkách,” uviedla na tlačovej konferencii viceprezidentka Apple, Lisa Jackson. Zabudla však dodať, že väčšina nabíjačiek a slúchadiel je vybavená staršími konektormi, a tak by užívateľ pri ich opätovnom použití musel vymeniť prinajmenšom nabíjací kábel.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #nabíjačka #slúchadlá #Lightning #Airpods