Internetová zoznamka od Facebooku bude fungovať aj na Slovensku

Služba Facebook Dating už funguje aj v krajinách EÚ. Na Slovensko dorazí v najbližších dňoch. Facebook s jej európskou premiérou mešká viac než pol roka.

25.10.2020 14:59
facebook dating, facebook, sociálna sieť, zoznamka Foto:
Facebook spustil vlastnú zoznamku Dating.
debata

Facebook nedokázal naplniť svoje služby a spustiť svoju online zoznamku Dating ešte vo februári tohto roka. Plány mu prekazila Írska Komisia pre ochranu dát, ktorej sa nepáčilo, že ju Facebook o spustení novej služby neinformoval v dostatočnom predstihu. Firma Komisii nepodložila žiadne informácie o spracovaní osobných dát a ich ochrane. Urobila tak až dodatočne s cieľom prispôsobiť sa požiadavkám európskych pravidiel GDPR. Aj kvôli tomu spustenie služby Dating už osem mesiacov mešká.

Facebook s dizajnom a princípmi fungovania svojej zoznamky príliš neexperimentoval. Inšpiráciu hľadal u konkurencie. Zoznamovanie tak funguje veľmi podobne, ak nie identicky, ako v aplikáciách Tinder či Badoo. Fotografie a popis osoby sa zobrazujú na rovnakých miestach. Na rozdiel od konkurenčných služieb Dating umožní užívateľom ukryť svoj profil pred skupinou priateľov, napríklad ak nechcú vyzradiť svoju sexuálnu orientáciu a iné citlivé údaje určené len pre zoznamku. Profil na nej totiž môže byť úplne iný než ten, ktorým sa užívateľ prezentuje na Facebooku. Podmienkou k používaniu služby je vek 18 rokov.

Služba Dating hľadá potenciálnych partnerov na základe lokality, preferencií, udalostí, skupín a ďalších faktorov. Do určitej miery je tiež prepojená s Instagramom a užívateľom ponúka možnosť akejsi tichej voľby, pri ktorej môže zo zoznamu ľudí na Facebooku a sledujúcich na Instagrame označiť tých, o ktorých by mal záujem. Ak je záujem obojstranný, služba na to zúčastnených upozorní. e len na užívateľovi, či chce do zoznamu potenciálnych partnerov zaradiť aj priateľov, či okruh kamarátov svojich známych.

Facebook službu Dating spustil takmer vo všetkých krajinách Európskej únie. Funguje aj v ďalších krajinách, medzi inými v Kanade, Singapure, Mexiku alebo Spojených štátoch. Ak ste logo so srdiečkom na svojom Facebooku ešte neuvideli, musíte ešte počkať. Službu spúšťa sociálna sieť užívateľom postupne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #zoznamka #dating