Test: Vyskúšali sme laserovú tlačiareň s dávkovaním toneru cez 'striekačku'

Namiesto výmeny kazety sa toner do tlačiarne dopĺňa cez špeciálny dávkovač. Vyskúšali sme laserovú tlačiareň s lacnou prevádzkou aj údržbou.

28.10.2020 06:00
HP, Neverstop Laser, 1200w, tlačiareň Foto:
Tlačiareň HP Neverstop Laser 1200w.
debata (4)

Hovorí sa, že laserová tlač už dosiahla svoje limity. To možno interpretovať rôznymi spôsobmi. Napríklad, že laser už nemá čo ponúknuť alebo naopak, že človek za svoje peniaze dostane vždy maximum toho, čo technológia umožňuje. Je však pravdou, že pri laserových tlačiarňach výrobcovia žiadne husárske kúsky nevymýšľajú a držia sa jednej línie. Potenciálnych záujemcov totiž na konci dňa zaujíma najmä cena za tlač, jej rýchlosť, doplnková výbava a komfort obsluhy. Všetko ostatné je bonus, na ktorom pri kúpe až tak nezáleží. Zámerne nespomíname kvalitu fototlače, keďže tá je skôr doménou atramentových tlačiarní. Tie pri tlačení fotiek podávajú skrátka lepší výkon. Ak sa už niekto obzerá po laseri, je to najmä preto, lebo plánuje tlačiť dokumenty, nie fotografie.

Na laserovej tlači dnes niet čo pokaziť

Keď už nie je možné laser vylepšovať po technickej stránke, výrobcovia sa snažia byť kreatívni aspoň po stránke funkčnosti. HP v minulosti predstavilo niekoľko netradičných riešení na dopĺňanie spotrebného materiálu. V prípade série Neverstop sľubuje, že dopĺňanie toneru je úplne čisté. Namiesto výmeny tonerovej kazety stačí doplniť prášok, ktorý výrobca dodáva v špeciálnom tubuse, pripomínajúcom veľkú injekčnú striekačku. My sme mali možnosť otestovať tlačiareň Neverstop Laser MFP 1200w so zabudovaným skenerom a kopírkou. Na rozdiel od variantu s koncovkou 1200n podporuje w-čko aj tlač cez domácu wi-fi sieť.

Multifunkčná tlačiareň HP Neverstop Laser 1200w. Foto: Tomáš Švec
HP, Neverstop Laser, 1200w, tlačiareň Multifunkčná tlačiareň HP Neverstop Laser 1200w.

Tlačiareň je už na prvý pohľad veľmi jednoduchá a minimalistická. Pri výrobe bol použitý tvrdý plast, ktorý je najviac citeľný pri papierovom zásobníku. Ten pôsobí lacnejším dojmom. Ostatné časti tlačiarne sú primerane pevné. V porovnaní s modelom 1000w má tisícdvestovka aj malý čiernobiely displej. Bez neho by bolo kopírovanie dokumentov zložitejšie. V základe dokáže tlačiareň tlačiť, skenovať a kopírovať. Ako bonus ponúka aj obojstranné kopírovanie preukazov a vizitiek, ktoré je veľmi intuitívne. Najprv je potrebné na plochu skenera položiť preukaz z jednej strany, stlačiť tlačidlo kopírovania, následne preukaz otočiť, opäť stlačiť tlačidlo a tlačiareň obe strany preukazu vytlačí na jeden hárok papiera.

Obojstranne je možné kopírovať aj preukazy či...
HP, Neverstop Laser, 1200w, tlačiareň Obojstranne je možné kopírovať aj preukazy či vizitky.

Poradí si aj s obojstranným kopírovaním vizitiek a preukazov

Keďže s počítačom nekomunikuje len cez kábel, je potrebné aj jej bezdrôtové spárovanie s počítačom. Cez displej bohužiaľ tlačiareň na domácu sieť nepripojíte. Potrebné je stiahnutie a nainštalovanie obslužného softvéru HP Smart. Nakonfigurovať tlačiareň sa nám na prvýkrát nepodarilo. Celý proces sme museli kvôli chybovej hláške číslo 61 spustiť dvakrát.

Cez rovnaký softvér je možné aj skenovať dokumenty do počítača a nastavovať preň rôzne parametre. Kvalita skenu je dobrá a zachytáva všetky detaily, no vernosť farieb je priamo závislá od typu skenovaného dokumentu. S matným povrchom si poradí bez akýchkoľvek problémov, pri lesklom povrchu môžu byť farby jemne presýtené. Pri samotnom skenovaní je možné viacero strán dokumentu pospájať do jedného a vytvoriť ucelený PDF súbor. Je to síce štandardná funkcia, no stojí za to ju spomenúť. Škoda však chýbajúceho automatického podávača, ktorý by uľahčil skenovanie viacerých strán textu.

Párovanie tlačiarne s počítačom cez Wi-Fi. Foto: HP
HP, Neverstop Laser, 1200w, tlačiareň Párovanie tlačiarne s počítačom cez Wi-Fi.

Pri kopírovaní je potrebné brať ohľad na to, že tlačiareň je čiernobiela. Niektoré farebné prvky sa tak v odtieňoch čiernej môžu stratiť alebo splývať. Našťastie, kopírovať je možné aj priamo z tlačiarne, bez potreby mať zapnutý počítač. Slúži na to jediné tlačidlo, ktoré aktivuje režim kopírovania so základnými nastaveniami v zmysle kvality skenovania a tlače. Tlač dokumentov je, ako býva u laseru zvykom, extrémne rýchla. Za minútu dokáže Neverstop vytlačiť maximálne 20 strán textu pri kvalite do 600 × 600 DPI. Do zásobníka sa zmestí 150 strán papiera.

Napĺňanie toneru je jednoduché, ekologické a... Foto: Tomáš Švec
HP, Neverstop Laser, 1200w, tlačiareň Napĺňanie toneru je jednoduché, ekologické a čisté.

Dopĺňanie toneru je čistá práca

Dopĺňanie tonera je veľmi jednoduché. Návod sa nachádza priamo na náplni. Najprv je potrebné ju odistiť, otvoriť krytku na tlačiarni, nasadiť tonerovú “pištoľ” a zatlačiť piest. Celá náplň vystačí na zhruba 2,5-tisíc strán textu. Takéto dopĺňanie zásobníka je určite pohodlnejšie, čistejšie, oveľa lacnejšie a aj ekologickejšie než výmena celej kazety.

HP Neverstop Laser 1200w – cena: 229 eur

Hodnotenie: 8.5/10

Pozitíva:

  • Rýchlosť tlače a skenovania
  • Kvalita tlače a skenovaného dokumentu
  • Podpora skenovania vizitiek a preukazov
  • Jednoduché a čisté doplnenie toneru
  • Extra nízka cena tonera
  • Cena tlače

Negatíva:

  • Nastavenie tlačiarne cez Wi-Fi niekedy neposlúcha
  • Lacnejšie plastové prevedenie
  • Chýbajúci podávač papiera

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #HP #tlačiareň #Neverstop #1200w