Test: Vybudovali sme domácu Wi-Fi sieť bez hluchých miest

Vyskúšali sme systém satelitov TP-Link Deco M5, ktoré rozširujú Wi-Fi signál po celej domácnosti aj bez hluchých miest. Vynikajú jednoduchou obsluhou.

01.11.2020 06:00
TP-Link, Deco M5, Wi-Fi Foto:
Satelity majú jednoduchý a elegantný dizajn.
debata (3)

Vybudovať domácu Wi-Fi sieť nie je nič zložité. Väčšina domácností si totiž vystačí aj so zariadením, ktoré spolu s internetovou prípojkou dodá operátor. Takéto zariadenie, označované aj ako smerovač (z angl. router), má už nastavené prihlasovacie meno a heslo a identifikátor siete (tzv. SSID). Úlohou majiteľa je tak len zapojiť napájací a sieťový kábel. Väčšina zo smerovačov s vnútornými alebo vonkajšími anténami dokáže bez problémov pokryť signálom jednu menšiu domácnosť. Akonáhle je však jej pôdorys členitejší, prípadne je potrebné Wi-Fi signálom pokryť rodinný dom, štandardný smerovač nepostačí. Vtedy je potrebné hľadať iné riešenia.

Ako rozšíriť pokrytie Wi-Fi signálom v domácnosti?

Jednou z možností je kúpiť takzvaný opakovač (tzv. repeater), prípadne rozširovač pokrytia známy aj pod názvom extender. Ten má podobu malej krabičky, ktorú je potrebné zasunúť do zásuvky a spojiť so smerovačom. Nič zložité. Kvôli malej zabudovanej anténe však môže nastať problém hluchých miest, ktoré Wi-Fi signálom pokryté nebudú, prípadne budú od extendera či smerovača príliš ďaleko a signál bude nekvalitný a rýchlosť príliš nízka. Riešením môže byť kúpa takzvaných mešových systémov, ktoré nie sú ničím iným ako sériou vopred spárovaných a navzájom prepojených opakovačov, ktoré veľmi jednoducho rozšíria signál po celej domácnosti. Jeden takýto mešový set sme vyskúšali. V krátkej recenzii vám prinášame naše skúsenosti.

Súčasťou nami testovaného setu boli tri... Foto: Tomáš Švec
TP-Link, Deco M5, Wi-Fi Súčasťou nami testovaného setu boli tri satelity Deco M5.

V prvom rade je potrebné priblížiť základné rozdiely medzi mešovými systémami a extendermi. Pri inštalácii extenderu je potrebné zamyslieť sa nad tým, kde ho umiestnite. Ideálne je, aby bol na mieste, kde je signál od smerovača ešte dostatočne silný. Problémom extenderov je, že ponúkajú nižšiu priepustnosť siete a v niektorých prípadoch je aj ich nastavenie zložitejšie. Kvôli nižšej priepustnosti nimi “pretečie” menej dát, navyše väčšina z nich ponúka len obmedzené rýchlosti, prípadne len prenos dát v pásme 2,4 GHz. Tieto problémy riešia mešové systémy, ktoré majú vyššiu priepustnosť a s pripojeným smerovačom komunikujú inteligentnejšie. Ich inštalácia je navyše jednoduchá a v rámci domácnosti nevytárajú ďalšie Wi-Fi siete. My sme vyskúšali mešový systém TP-Link Deco M5, ktorý pozostáva z troch satelitov.

Jednoduchý dizajn aj nastavenia

Dizajn satelitov Deco M5 je veľmi striedmy. Na prvý pohľad sú nenápadné a bez problémov zapadnú na policu s knihami. TP-Linku sa navyše so svojimi mešovými systémami, u ktorých je M5 zástupcom strednej triedy, podarilo túto kategóriu zariadení spopularizovať a vďaka nižšej cene priblížiť k masám. Satelity síce nie sú tak lacné ako extendery, no pomer ceny a výkonu môže byť pre niekoho presvedčivejší. V nami testovanom sete sa nachádzali tri satelity, no záujemca si môže vybrať aj lacnejší variant s dvoma či jedným satelitom. Zároveň platí, že ak sú tri satelity málo, je k nim možné ďalšie prikúpiť a rozšíriť pokrytie.

Na zadnej strane sa nachádzajú dva sieťové... Foto: Tomáš Švec
TP-Link, Deco M5, Wi-Fi Na zadnej strane sa nachádzajú dva sieťové konektory pre pripojenie ďalších zariadení.

Na každom zo satelitov sa nachádza LED kontrolka, ktorá signalizuje jeho aktuálny stav. Červená znamená problém s pripojením, oranžová a modrá zas indikujú proces nastavovania a zelená hlási, že všetko funguje bez problémov. Nič viac, nič menej. Na každom zo satelitov sa nachádzajú dva sieťové konektory a konektor pre napájanie. Viac informácií o aktuálnom stave pripojenia je možné získať napríklad cez mobilnú aplikáciu, ktorej inštalácia je potrebná aj pri nastavovaní satelitov. Rovnako potrebné je aj vytvorenie účtu TP-Link. Návod od výrobcu je veľmi jednoduchý a s detailnými ilustráciami. Nastavenie satelitov je otázkou niekoľkých minút. Následne ich jme možné rozmiestniť po domácnosti nasledujúc sprievodcu.

Bez akejkoľvek straty signálu

Zariadenia sa na sieť rozšírenú satelitmi Deco pripájajú automaticky a v praxi teda pri prechádzaní medzi poschodiami neuvidíte stratu signálu, či opätovné pripájanie sa na inú Wi-Fi sieť. Prenosové rýchlosti sú vysoké, nezaznamenali sme žiadne väčšie výkyvy či rozdiely medzi pripojením k samotnému smerovaču, ktorý využíva optické pripojenie s rýchlosťou 600 Mbit/s. Rýchlosti boli na všetkých miestach s pokrytím viac menej rovnaké, s maximálnym rozdielom 10–15 percent. Pripájanie sa cez 5 GHz pásmo bolo otázkou prekážok, keďže práve tie mu robia najväčší problém.

TP-Link Deco M5 – cena: 249 eur

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva:

  • jednoduchosť pripojenia
  • stabilný signál aj rýchlosť
  • dizajn

Negatíva:

  • aplikácia je až priveľmi jednoduchá
  • pre niekoho vyššia cena

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Wi-Fi #smerovač #TP-Link #extender #Deco M5 #opakovač