Test: Slúchadlá Huawei FreeBuds Pro prekvapili cenou aj kvalitou

Vyskúšali sme slúchadlá, ktoré vynikajú pomerom ceny a kvality reprodukcie. Za málo peňazí ponúkajú veľa muziky. Objavili sme ale aj niekoľko nedostatkov.

07.11.2020 06:00
Huawei, FreeBuds Pro, slúchadlá Foto:
Manipulácia so slúchadlami je veľmi nepohodlná.
debata

Keď Huawei predstavil tretiu generáciu slúchadiel FreeBuds 3, mnohí mu vyčítali nedostatok originality. Napokon, dizajnom nemali ďaleko od Apple AirPods. Podobná situácia sa zopakovala aj pri predstavení prémiových FreeBuds Pro, ktoré pripomínajú AirPods Pro. Na rozdiel od nich však majú ľudovejšiu cenu a rovnaké, ak nie lepšie funkcie. Prinášame vám krátku recenziu Huawei FreeBuds Pro.

Pohodlné nosenie a kvalitné spracovanie

Huawei sa podobne ako Apple snažil odlíšiť slúchadlá určené pre bežné nosenie od tých, ktoré okrem aktívneho ponúkajú aj čosi viac. Model FreeBuds Pro je v súčasnosti vlajkovou loďou čínskeho výrobcu, ktorý sa netají tým, že chce priamo konkurovať násobne drahším modelom iných značiek. Slúchadlá majú moderný dizajn, robustné prevedenie a aj nabíjacia krabička navodzuje dojem, že v rukách nedržíte len lacnú náhražku 300-eurových AirPods Pro od Apple.

Slúchadlá sú ukryté v elegantnom nabíjacom puzdre. Foto: Tomáš Švec
Huawei, FreeBuds Pro, slúchadlá Slúchadlá sú ukryté v elegantnom nabíjacom puzdre.

Matná krabička, v ktorej sa slúchadlá nabíjajú a prenášajú je vyrobená z plastu. Na omak pôsobí príjemne, no pravdepodobne bude náchylnejšia na škrabance. Po otvorení zo spodnej časti nabíjacieho puzdra trčí horná polovica slúchadiel. Manipulácia s nimi je však kvôli ich tvaru, umiestneniu ako aj lesklému a šmykľavému materiálu veľmi nepohodlná a nepraktická. Ak máte veľmi suché, ale naopak mokré prsty, na prvýkrát slúchadlá z puzdra nevyberiete, keďže ich na mieste drží aj relatívne silný magnet. Vlhkosť navyše slúchadlám prekáža aj pri bežnom nosení, nie sú totiž ani len vodeodolné. Predpokladáme, že pot im príliš prekážať nebude, no pri prechádzkach v daždi by ste si ich mali radšej z uší vybrať.

Potlačenie okolitého hluku funguje bezchybne

Nech sú slúchadlá akokoľvek podobné tým od Apple, ich konštrukcia je v niektorých bodoch odlišná. Namiesto oblých tvarov majú časť, v ktorej sa nachádza batéria a čip, hranatú. Takzvané kôstky však majú ideálny tvar a do priemerného ucha prirodzene zapadnú a pevne v nom držia bez diskomfortu pri dlhšom nosení. Samozrejme, niekomu môžu viac vyhovovať modely, ktoré sa nevkladajú do ucha, je to ale vecou preferencií. Vďaka gumeným nadstavcom FreeBuds Pro ponúkajú aj pasívne potlačenie okolitého hluku.

FreeBuds Pro sú vyrobené z lesklého plastu. Pri... Foto: Tomáš Švec
Huawei, FreeBuds Pro, slúchadlá FreeBuds Pro sú vyrobené z lesklého plastu. Pri vyberaní z puzdra kĺžu.

Špecialitou je ale aktívne potlačenie hluku (tzv. ANC – alebo Active Noise Cancelling), ktoré funguje výborne. Po jeho aktivovaní sa okolitý svet stíši a vy počujete len práve prehrávanú hudbu. Huawei musíme pochváliť, pretože funkciu ANC vyladilo naozaj výborne. Obzvlášť to platí pri výbere špecifického režimu, ktorý zohľadňuje okolité podmienky. Iné frekvencie slúchadlá “odfiltrujú” pri bežnom a dynamickom režime a iné pri režime ultra. Pre prípad potreby je možné funkciu ANC aj vypnúť, prípadne aktivovať špeciálnu funkciu na zosilnenie okolitého zvuku. Tá je presným opakom k ANC, keďže zosilňuje zvuk okolia. Namiesto poklepania sa slúchadlá ovládajú stlačením alebo pohybom prsta po “paličke”.

Nosenie slúchadiel je veľmi pohodlné. V ušiach... Foto: Tomáš Švec
Huawei, FreeBuds Pro, slúchadlá Nosenie slúchadiel je veľmi pohodlné. V ušiach netlačia ani po niekoľkých hodinách.

Bez odolnosti voči vode

Čo sa reprodukcie týka, prejav je veľmi vyvážený. Nechýbajú hlboké basy, výrazné stredy a výšky. Samozrejme, nemá zmysel porovnávať tieto slúchadlá s audiofilskými modelmi od iných značiek, za ktoré by ste zaplatili 500 a viac eur. Pri bežnom počúvaní ale ponúkajú nadštandardný pomer ceny a reprodukcie. Za zmienku tiež stojí výdrž. Na jedno nabitie je možné počúvať hudbu v rozpätí 5–7 hodín, telefonovať zhruba o hodinu až dve menej. Výdrž sa skracuje pri aktivovanom režime potlačenia hluku. Po vybití je však možné slúchadlá nabiť v priemere 4 až 5-krát. Puzdro podporuje aj bezdrôtové nabíjanie cez štandard Qi. Je ale zhruba o polovicu pomalšie, než po pripojení ku klasickej nabíjačke.

Huawei FreeBuds Pro – cena: 199 eur

Hodnotenie: 8.5/10

Pozitíva

  • Kvalita spracovania
  • Výborný zvuk
  • Precízne odhlučnenie
  • Ergonómia pri nosení
  • Cena

Negatíva

  • Nabíjacie puzdro náchylné na škrabance
  • Veľmi zlá manipulácia pri vyberaní slúchadiel
  • Bez základnej vodeodolnosti

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slúchadlá #Huawei #FreeBuds Pro