Google zruší bezplatné úložisko pre fotky, videá a dokumenty

Ak používate služby Google na archiváciu fotiek, dokumentov a videí, po novom si možno budete musieť za svoj archív aj zaplatiť. Firma zásadne mení podmienky používania svojich cloudových služieb.

12.11.2020 11:00
Google Cloud, cloud Foto:
Ilustračné foto
debata (55)

Google podmienky používania svojich služieb menil už niekoľkokrát. Naposledy, za splnenia určitých podmienok, umožnil všetkým využívať neobmedzenú úložnú kapacitu vo svojich službách. Užívatelia tak mohli bez obáv archivovať tisíce fotiek, videí a dokumentov bez toho, aby sa museli obávať, že im kapacita bezplatného úložiska nebude stačiť. Vyčlenených 10 či 15 gigabajtov mohli použiť napríklad na odkladanie e-mailov, ktoré sa do bezplatného úložiska nezapočítavali. Tomu je však koniec. Google oznámil zásadnú zmenu podmienok používania svojich služieb. “Od prvého júna všetky dokumenty, prezentácie či tabuľky sa budú započítavať do 15 GB vyčleneného limitu,” uviedla firma vo svojom stanovisku.

Fotky a videá sa budú započítavať do voľného objemu úložiska

Pokiaľ by išlo len o dokumenty, mnohí by Google túto zmenu prepáčili. Po novom sa však do 15 GB bezplatného úložiska budú počítať aj fotografie a videá. Na ne sa doposiaľ vzťahovala výnimka, akonáhle splnili jednu základnú podmienky – ich rozlíšenie nebolo vyššie než 16 Megapixelov pri fotografiách alebo 1080p pri videách. Takéto rozlíšenie Google označoval za “vysoké” a takéto fotky a videá si z inak obmedzenej kapacity neukrojili ani megabajt. Užívatelia tak mohli bez problémov archivovať svoje rozsiahle albumy a nebáť sa pritom, že si fotkami a videami zaplnia miesto, ktoré by mohli potrebovať na dokumenty či maily.

Ak užívateľ po 1. júni kapacitu bezplatného úložiska minie, dodatočné gigabajty si bude musieť zakúpiť. Cena našťastie nie je nijak vysoká, no napriek tomu môže “predplatné” mnohých odradiť. Za 100 GB doplnkovej kapacity záujemca zaplatí 1,99 eura mesačne alebo 19,99 eur ročne. Všetky fotky, videá a dokumenty uložené do cloudu pred 1. júnom sa do 15 GB limitu ešte započítavať nebudú. Preto, ak plánujete svoje rodinné archívy uložiť aj do cloudu, mali by ste sa poponáhľať.

© Autorské práva vyhradené

55 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #cloud #úložisko #Google Photo #fotoalbum