Vyvinuli aplikáciu, ktorá porozumie mačaciemu mraučaniu

Ak ste si aj vy vždy kládli otázku, aké by to bolo, keby ste dokázali porozumieť vášmu domácemu miláčikov, nová aplikácia MeowTalk vám to umožní. Vyvinul ju bývalý vývojár hlasovej asistentky Amazon Alexa.

18.11.2020 22:54
mačka, dieťa, zviera Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Porozumieť zvieracej reči je možné nielen v hollywoodskych filmoch, ale aj v skutočnom svete. Jeden z bývalých vývojárov hlasovej asistentky Amazon Alexa, Javier Sanchez, navrhol mobilnú aplikáciu, ktorá údajne dokáže porozumieť mačacej reči. MeowTalk zaznamenáva zvuk mačacieho mraučania a za pomoci umelej inteligencie ho analyzuje. Zatiaľ dokáže identifikovať 13 rôznych mraučaní, ktorými sa mačka snaží napríklad vyjadriť, že je hladná, že sa hnevá alebo že chce, aby ste ju nechali osamote.

Ako uviedol server BBC, mačací jazyk je unikátny a od ľudskej reči sa líši napríklad v tom, že ho mačky medzi sebou nezdieľajú. Každé mňaukanie je unikátne a naviazané na majiteľa mačky. Kým jedno môže byť tichšie a rozvláčnejšie, iné môže byť veľmi hlasné a intenzívne. Aplikácia preto namiesto porovnávania mňaukania s databázou mačací jazyk analyzuje a učí sa z neho. Čím viac nahrávok majiteľ mačky aplikácii poskytne, tým presnejší je preklad.

Cieľom J. Sancheza je vytvoriť inteligentný obojok, ktorý by rozprával namiesto mačky. Identifikovať by dokázal všetky zvuky a okamžite by ich prekladal. Majiteľ by tak získal rýchly nástroj, ako svojmu miláčikovi porozumieť. “Umožnilo by to komunikovať s mačkou alebo aspoň pochopiť, aké sú jej aktuálne potreby. Majiteľ by si tiež mohol vytvoriť veľmi silné puto.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mačka #domáci miláčik #MeowTalk