Reklamám na YouTube sa už nevyhnete. Budú v každom videu

YouTube začne s umiestňovaním reklám do všetkých videí, vrátane tých nekomerčných. Tvorcovia videí sa už nebudú môcť rozhodnúť, či vo svojich videách reklamy chcú alebo nie.

20.11.2020 06:00
youtube, video, služba, google, internet, videá Foto:
Ilustračné foto
debata (23)

Doposiaľ sa reklamy na YouTube zobrazovali prevažne vo videách, ktorých tvorcovia mali so serverom dohodnutú spoluprácu. V rámci nej im vyplácal podiel zo zisku z reklamy. Takáto spolupráca bola možná len po splnení určitých podmienok (aspoň 1000 sledovateľov a 4000 hodín prezretého obsahu za posledných 12 mesiacov). Tvorcovia videoobsahu však mali vždy možnosť reklamy vo videách vypnúť. Po novom to už nebude možné. YouTube zmenil pravidlá monetizácie videí a umiestňovanie reklám Google vzal do vlastných rúk.

Reklama v každom videu môže byť onedlho realitou

Čo sa zmení? Google pravdepodobne začne s umiestňovaním reklám do všetkých videí bez rozdielu. Reklamy sa budú dokonca zobrazovať aj vo videách, ktorých tvorcovia nemali s YouTube dohodnutú spoluprácu. Nielen, že to po novom nebudú môcť nijak ovplyvniť, ale nebudú mať zo zobrazovaných reklám ani žiaden podiel. YouTube o tom tvorcov informuje prostredníctvom podmienok používania služby v časti “Právo monetizácie”. “Od dnes budeme postupne nasadzovať reklamy na obmedzenom počte videí na kanáloch, ktoré nie sú súčasťou YouTube Partner Program. To znamená, že ak ste vydavateľom videí a nie ste súčasťou partnerského programu, môžete v niektorých z vašich videí uvidieť reklamu. Nakoľko zatiaľ nie ste členom programu, nebude vám vyplatený podiel zo zisku z týchto reklám,” uviedol YouTube v pozmenených podmienkach monetizácie.

Zvýšenie objemu reklám je jedným z nástrojov, ako môže Google zvyšovať svoje zisky. Ak firma umiestni reklamy úplne do všetkých videí a obzvlášť do tých, pri ktorých sa s tvorcami nemusí deliť o podiel, výrazne napomôže k vyššej ziskovosti. Tento odvážny krok však v kontexte uplynulých udalostí nie je prekvapivý. Len pred niekoľkými dňami Google oznámil, že od polovice budúceho roka už nebude bezplatne ponúkať neobmedzené úložisko pre fotky, videá a dokumenty pre registrovaných užívateľov. K dispozícii budú mať len 15 GB zdieľaného úložiska a za dáta nad rámec si budú musieť užívatelia priplatiť.

© Autorské práva vyhradené

23 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #YouTube #Alphabet #reklamy