Namiesto certifikátov QR kódy. Čína má plán na obnovu svetovej ekonomiky

QR kódy by boli vstupenkou pre ľudí s negatívnym testom na koronavírus. Po zavedení nových globálnych pravidiel v leteckej doprave volá čínsky prezident Si Ťin-pching.

24.11.2020 09:00
mobil, QR kód, komunikácia, faktúra Foto:
Ilustračné foto
debata (8)

Absolvujete niektorý z vysoko presných testov na koronavírus a váš negatívny výsledok lekár nahrá do systému, ktorý vám vygeneruje unikátny QR kód. Ten bude vašou vstupenkou na letisko či vlakovú a autobusovú prepravu. Takúto predstavu o novodobom cestovaní má čínsky prezident Si Ťin-pching. O svojom návrhu diskutoval s lídrami najväčších ekonomík sveta na fóre G20, ktoré tento rok organizovala Saudská Arábia. Stretnutie lídrov sa konalo online a čínsky prezident chcel aj touto cestou využiť možnosť, ako ich presvedčiť k spoločným krokom na oživenie ekonomík a obnovenie medzinárodnej prepravy.

Kvôli pandémii koronavírusu sa letecká preprava obmedzila na minimum, v dôsledku čoho mnohé letecké spoločnosti skrachovali. Tie, ktoré zatiaľ prežili, využívajú svoje úspory alebo rozsiahle balíky štátnej pomoci, ktoré ich zatiaľ chránia pred bankrotom. Podľa prezidenta Si Ťin-pchinga by mohol k oživeniu leteckej prepravy pomôcť aj už spomínaný systém QR kódov, v ktorých by boli zakódované výsledky zdravotných testov. Do kódov by bolo možné uložiť aj cestovnú históriu a zdravotné záznamy, ktoré by mohli byť relevantné pri posudzovaní, či daná osoba predstavuje pre ostatných cestujúcich riziko.

QR kód namiesto potvrdenia o negatívnom teste

“Čína navrhla globálny mechanizmus vzájomného uznávania zdravotných certifikátov na základe výsledkov testov vo forme medzinárodne akceptovaných QR kódov. Dúfame, že sa k tomuto mechanizmu pripojí viac krajín,” uviedol po stretnutí lídrov Si Ťin-pching. Detaily fungovania systému však čínsky prezident neprezradil. Neinformoval ani o tom, ako by boli QR kódy zabezpečené pred možným zneužitím a kto a ako by k ich čítaniu mohol mať prístup.

V Číne už podobný systém osobných identifikátorov funguje od februára tohto roka. Občania krajiny vlastnia personalizovaný “kód zdravotného stavu”, ktorý označuje ľudí s možnosťou voľného či obmedzeného pohybu. Tí, ktorých kód je zelený, môžu bez obmedzení cestovať. Ľudia s oranžovým a červeným kódom by mali absolvovať dvojtýždňovú domácu karanténu. Kódy vychádzajú z rozsiahlej analýzy dát, ktoré o sebe čínskym úradom poskytli samotní občania.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #QR kód #letecká preprava #čínsky prezident