Notifikácie neovplyvňujú závislosť na mobile, tvrdí najnovšia štúdia

Podľa vedcov má zasielanie notifikácií do mobilu len zanedbateľný dopad na rozvoj či prehlbovanie závislosti. Väčšina ľudí zoberie mobil do ruky bez ohľadu na to, či im zazvonila pripomienka alebo informácia o novom príspevku na Instagrame a Facebooku.

26.11.2020 07:57
deti, mobil, sociálna sieť, Facebook Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Najnovšie operačné systémy už umožňujú sledovať, koľko času trávite na mobile. Kým u niekoho sú to desiatky minút denne, iný bez problémov strávi odpisovaním na správy či sledovaním videí a sociálnych sietí dlhé hodiny. Skupina vedcov z anglickej univerzity London School of Economics and Political Sciences (skr. LSE) sa rozhodla zistiť, aký vplyv majú notifikácie na vybudovanie či rozvoj závislosti na smartfóne. Vychádzali z hypotézy, že čím viac notifikácii užívateľ do mobilu dostáva, tým väčšiu má potrebu tráviť na ňom väčšie množstvo času. Tento vzťah sa však podľa nich nepotvrdil.

V najnovšom výskume vedci zistili, že až 89 percent všetkých interakcií s mobilom nemá žiadnu súvislosť s notifikáciami. Na notifikácie zareagovalo s mobilom v ruke len 11 percent ľudí. Vedci tiež zistili, že kvôli prehliadaniu príspevkov na Instagrame a Facebooku majú ľudia nutkavú potrebu tráviť na mobile viac času. Výsledky výskumu sú podložené experimentom, v ktorom vedci analyzovali aktivitu na mobile u 37 dobrovoľníkov s priemerným vekom 25 vo Veľkej Británii, Nemecku a Francúzsku. Účastníci experimentu nosili na tele kameru, ktorá zaznamenávala ich bežné denné činnosti a následne spočítavala priemerné množstvo interakcií s mobilom.

Vo výsledkoch výskumu sa okrem iného píše, že mobil cez uzamknutú obrazovku kontrolovalo v priemerne 17 percent ľudí. Väčšina ľudí považovala za skupinové čety za rušivý element, no správy v nich neboli dôležité. Medzi najdôležitejšie notifikácie užívatelia zaradili e-maily. Štúdia tiež odhalila, že ľudia trávia na mobile menej času, keď sú v spoločnosti iných ľudí a naopak najviac času, keď cestujú v prostriedkoch hromadnej dopravy alebo sú doma.

“Neustále kontrolovanie mobilu sa pre mnohých ľudí potrebou namiesto toho, aby telefón používali na komunikovanie. Musíme sa naučiť trikom, ako odolať pokušeniu z používania mobilu, keď sa snažíme sústrediť alebo mať dobré sociálne vzťahy. Veľmi dôležité a urgentné veci sú zriedkavé. Väčšina z nich môže počkať niekoľko hodín – napokon aj tak nič nestratíte,” uviedol spoluautor štúdie, profesor Saadi Lahlou.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #štúdia #závislosť na mobile