Spotify resetuje státisíce hesiel, ktoré kolovali na internete

Prihlasovacie údaje k až 350-tisíc účtom v službe Spotify kolovali internetom. Spotify ich v týchto dňoch resetuje.

26.11.2020 21:10
spotify lite, spotify Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Služba Spotify oznámila, že resetuje heslá k takmer 350-tisíc účtom, ktoré mohli byť v minulosti odcudzené. Firma reaguje na únik dát v databáze, ktorá voľne kolovala internetom. Na únik dát upozornila spoločnosť vpnMentor, ktorá na internete objavila rozsiahlu databázu s veľkosťou 72 gigabajtov, ktorá obsahovala viac ako 380-tisíc záznamov vrátane prihlasovacích údajov a ďalších dát.

Podľa vpnMentor je zatiaľ pôvod databázy neznámy, no nepochádza z prostredia služby Spotify. Vytvorila ju pravdepodobne tretia strana na základe dát, ktoré získala kombináciou viacerých zdrojov. Databáza pravdepodobne obsahovala aj prihlasovacie údaje z iných služieb a platforiem s cieľom získať kontrolu nad účtami. “Prihlasovacie údaje boli pravdepodobne získané nelegálne alebo mohli uniknúť z iných zdrojov, ktoré mohli byť využité aj na útoky proti Spotify,” uviedli zástupcovia firmy vpnMentor.

Nakoľko databáza nebola šifrovaná a voľne sa šírila na internete, prístup k heslám mohol získať ktokoľvek a nabúrať sa tak do účtu iného používateľa. Spotify má v súčasnosti takmer 300 miliónov aktívnych používateľov, takže únik sa týkal len malého zlomku účtov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Spotify #únik dát