Apple dostal miliónovú pokutu. iPhony údajne nie sú vodotesné

Taliansky protimonopolný úrad udelil spoločnosti Apple pokutu vo výške 10 miliónov eur za nepravdivé tvrdenia o vodeodolnosti iPhonov. Firma podľa úradu zavádzala verejnosť a prezentovala nepravdivé informácie.

05.12.2020 13:00
iPhone X, iPhone, Apple Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak vlastníte niektorý zo starších iPhonovov od verzie 8 až po 11, možno ste sa utešovali tým, že ak by váš mobil náhodou spadol do vody, nič by sa mu nestalo. Telefón by pravdepodobne krátke ponorenie do vody prežil bez ujmy, no dlhší kúpeľ by ho mohol poškodiť. Podľa talianskeho protimonopolného úradu spoločnosť Apple zavádzala pri tvrdeniach o vodeodolnosti svojich iPhonov od verzie 8.

Firma sa chválila tým, že mobil je v závislosti od konkrétneho modelu možné ponoriť do vody s hĺbkou 1 až 4 metre na maximálne 30 minút. Protimonopolný úrad ale tieto tvrdenia považuje za klamlivé, pretože udávanú vodeodolnosť sa firme podarilo dosiahnuť len v kontrolovaných laboratórnych podmienkach. Apple si zároveň prípadné reklamácie poistil úpravou obchodných podmienok, z ktorých sú vyňaté poškodenia spôsobené tekutinami. Firma podľa úradu zlyhala pri oprave smartfónov, ktoré boli poškodené vodou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #vodeodolnosť