Tip: Všetko čo potrebujete vedieť o 5G sieťach na Slovensku

Slovensko sa na konci roka zaradilo do zoznamu krajín s dostupnými mobilnými sieťami piatej generácie, tzv. 5G. V súčasnosti už prístup do svojej 5G siete ponúkajú dvaja mobilní operátori, avšak len vo veľmi obmedzenom pokrytí. Prinášame vám odpovede na najčastejšie otázky o 5G.

14.12.2020 06:00
5G Foto:
5G sieť - ilustračné foto.
debata (5)

Čo sú to 5G siete?

Pod označením 5G sa ukrýva najnovšia generácia mobilných sietí, ktorá je priamym nástupcom 4G sietí. Mobilní operátori si na konci novembra vysúťažili vyčlenené frekvencie, ktoré následne môžu využiť na budovanie vlastných 5G sietí. Slovensko však nebude 5G sieťami pokryté ihneď. Potrvá niekoľko rokov, kým sa úroveň pokrytia priblíži súčasnému pokrytiu 4G sieťami.

Aké sú výhody 5G sietí? Prečo ich potrebujeme?

Na prvý pohľad to možno vyzerá tak, že budovanie 5G sietí je len márnotratným výstrelkom dnešnej doby. Opak je ale pravdou. Ešte pred pár rokmi nebolo bežnou praxou, že sa na mobilnú sieť pripájali aj iné zariadenia, než mobilné telefóny. Dnes je tomu však inak. Fenomén zvaný Internet vecí (skr. IoT) navzájom prepája rôzne jednoduché zariadenia, ktoré pre fungovanie potrebujú internet. Súčasné mobilné siete nemajú šancu takýto nával nových zariadení ustáť.

5G prinášajú oveľa vyššie rýchlosti. V závislosti od signálu a vyťaženia základňovej stanice si pri 4G sieťach môžete vychutnať rýchlosti v rádoch niekoľkých desiatok, maximálne stoviek megabitov za sekundu. Pri 5G sieťach je však možné dosahovať rýchlosti až na úrovni 300–600 a viac Mbit/s. Teoretickým maximom 5G siete Slovak Telekomu 1100 Mbit/s pri sťahovaní dát. Pri takejto rýchlosti dokážete do mobilu či počítača stiahnuť celovečerný film vo vysokej kvalite len za niekoľko sekúnd.

Je 5G revolúcia alebo len ďalšia evolúcia?

O 5G sa síce rozpráva v superlatívoch, no v skutočnosti je táto sieť skôr evolúciou, než revolúciou. Neznamená to ale, že nie je prelomová. Práve naopak. Z už spomínaných dôvodov bude v blízkej budúcnosti zohrávať dôležitú úlohu pri pripájaní miliónov nových zariadení na internet. Rovnako tak sprístupní aj také vymoženosti ako je virtuálna či rozšírená realita, ktoré pri súčasných 4G sieťach kvôli rýchlosti a pomerne vysokej odozve nie je možné plnohodnotne používať. V skratke – kým 4G siete stačia dnešným potrebám, 5G adresujú najmä potreby budúcnosti.

5G siete prinesú aj takzvané kampusové siete. Sú to uzatvorené mobilné siete, ktoré slúžia potrebám firiem. Predstaviť si to možno tak, že výrobná firma si nechá od mobilné operátora vybudovať 5G sieť na mieru, ktorá bude pokrývať len priestory firmy. Na takúto sieť sa budú pripájať rôzne stroje, počítače a roboty a vďaka veľmi nízkej odozve a vysokým rýchlostiam budú môcť medzi sebou komunikovať rýchlejšie než kedykoľvek predtým. Doposiaľ si museli firmy vystačiť s vlastným intranetom, ktorý fungoval buď cez kábel alebo Wi-Fi. Na Slovensku bude ako prvá vlastniť kampusovú sieť žilinská firma CEIT.

Je 5G náhradou za 4G siete? Čo bude s 2G a 3G?

5G nie je úplnou náhradou 4G sietí, ale skôr ich doplnkom. Tam, kde je dostupné 5G pokrytie je možné využívať 5G siete a tam kde nie je, sa zariadenie prepne do režimu 4G, respektíve 3G či 2G sietí. Je potrebné uvedomiť si, že budovanie 5G sietí bude trvať niekoľko rokov, preto 4G siete budú robiť Slovákom spoločnosť ešte veľmi dlhú dobu. Pri 3G a 2G sieťach je situácia podobná. 2G siete sú síce najmenej zabezpečené, no ich šírenie je vďaka viacerým frekvenciám, na ktorých fungujú, zo všetkých sietí najlepšie. Je len veľmi málo miest na Slovensku, kde na mobile nechytíte ani 2G sieť.

Môže 5G sieť využívať každý? Aké podmienky je potrebné splniť?

Ak si spomeniete na časy, keď boli na Slovensku spúšťané prvé 4G siete, určite viete, že ani tie neboli od začiatku dostupné pre každého. Rovnako je tomu aj pri 5G sieťach. Na to, aby ste ich mohli využívať potrebujete SIM kartu operátora, ktorý takúto sieť prevádzkuje (zatiaľ O2 a Telekom), a takisto smartfón kompatibilný s 5G sieťami. Modelov, ktoré 5G podporujú, je síce čoraz viac, no automaticky to neznamená, že budú fungovať aj v sieti vášho mobilného operátora. Je potrebné skontrolovať si zoznam smartfónov, ktoré operátor do svojej 5G siete “vpustí”. Nie je ich zatiaľ veľa.

Čo sa stane, ak nebudete v pokrytí 5G sietí?

V praxi nič. Ak vlastníte podporovaný smartfón a kompatibilnú SIM kartu (s 5G budú fungovať aj 4G SIM karty) pri prechode do oblasti, kde 5G sieť nie je dostupná, sa váš telefón automaticky pripojí na 4G, 3G alebo 2G sieť. Ak počas cesty v električke sledujete video na YouTube a po chvíli sa ocitnete v oblasti, kde je dostupná len 4G sieť, prehrávanie videa sa nepreruší, len sa zníži rýchlosť sťahovania dát.

Je možné spozorovať rozdiel medzi 4G a 5G v praxi?

Rozdiel spoznáte napríklad pri sťahovaní súborov, ale aj pri výrazne nižšej odozve. Ak sa hráte online hry a namiesto optiky budete pripojený na mobilnú 5G sieť, rozdiel nespoznáte. Hranie bude plynulé, hra nebude sekať a načítavať sa bude v najvyšších detailoch. Pri 4G sieti by ste takýto komfort pravdepodobne nezažili. Na sťahovanie či načítavanie videí vo vysokom 4K rozlíšení 4G sieť nie je úplne pripravená.

Zlepší sa kvalita hovorov pri telefonovaní?

Kvalita prenášaného zvuku a obrazu sa s príchodom 5G sietí výrazne nezmení. Neskôr však môžu operátori prenášaný zvuk a obraz optimalizovať. Súčasným potrebám úplne postačuje technológia VoLTE – teda “hlas cez 4G/LTE sieť”. Ak operátor a váš smartfón túto technológiu podporujú, vyššiu kvalitu zvuku môžete pri telefonovaní spozorovať v 4G sieti už aj dnes.

Bude možné 5G sieť použiť ako náhradu domáceho internetu?

Mobilní operátori zatiaľ nepredstavili také balíky dát, ktoré by dokázali pokryť potreby bežnej domácnosti, ak by využívala 5G pripojenie namiesto káblového či optického pripojenia. Kvôli nákladom na výstavbu 5G sietí nie je možné predpokladať, že budú operátori v blízkej dobe ponúkať aj “domáce” balíčky dát v 5G sieti tak, ako je tomu pri 4G sieťach.

Bude sa možné pripojiť aj na 5G sieť zahraničného operátora v roamingu?

To záleží len na dohode vášho mobilné operátora so zahraničným partnerom. Slovenskí operátori zatiaľ takéto dohody o zdieľaní a prístupe k zahraničným 5G sieťam zatiaľ neoznámili. Keďže 5G siete budujú krajiny EÚ rôznym tempom, nie je možné očakávať, že budú v blízkej dobe sprístupnené aj pre zahraničné SIM karty v roamingu. Ak prekročíte hranicu s Rakúskom a budete v dosahu miestnej 5G siete, váš telefón sa bude aj naďalej pripájať len na rakúsku 4G alebo 3G sieť.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #roaming #4G #5G #5G sieť