Na internete sa už načierno predávajú aj vakcíny proti koronavírusu

Na takzvanom darkwebe sa objavili vakcíny od spoločnosti Pfizer a ďalších výrobcov. V predaji sú za 250 dolárov. Čínske vakcíny Sinovac predávané v dvoch dávkach stoja na čiernom trhu 750 dolárov. Predávajúci vyžadujú platbu bitcoinami.

05.01.2021 16:13
vakcína, očkovanie, injekcia Foto:
Ilustračné foto
debata (12)

Ak je niečo nedostatkovým tovarom, zväčša sa nájdu ziskuchtiví jedinci, ktorí zo situácie dokážu profitovať a vyťažiť maximum. Napokon, nie je potrebné zachádzať ďaleko do minulosti, do čias, keď aj obyčajné chirurgické rúška boli nedostatkovým artiklom. Ich cena na inzertných portáloch vystrelila z niekoľkých centov na euro a viac za kus. Situácia sa zopakovala aj pri dezinfekčných prostriedkoch a antibakteriálnych géloch na ruky. V súčasnosti je extrémny dopyt po vakcínach proti koronavírusu a zdá sa, že ani najbližší rok nebude iný.

Vakcína za 250 dolárov

Na čiernom trhu sa v posledných dňoch začali objavovať vakcíny, ktorých pôvod ani pravosť nie je možné overiť. Jeden z predajcov na takzvanom čiernom webe (z angl. darkweb) predáva bližšie neurčenú vakcínu za 250 dolárov s možnosťou jej doručenia kdekoľvek na svete. Za poštovné si účtuje 20 dolárov, za expresné doručenie ďalších 5 dolárov. Väčšina vakcín je pritom náchylná na skladovanie. Očkovacie látky od spoločnosti Pfizer je napríklad potrebné skladovať pri –80 stupňoch Celzia, tie od firmy BionTech zas pri –20 stupňoch Celzia. Nákupná cena týchto vakcín sa pritom pohybuje od 8 do 15 eur za jednu dávku.

Očkovacie látky nie sú pravé a môžu byť aj toxické

Iný z predajcov ponúka dve dávky čínskej vakcíny Sinovac za 750 dolárov. Platbu požaduje v bitcoinoch. Kupujúcim odporúča jej skladovanie v chladiacich boxoch alebo chladničke. Ak by bola vakcína pravá, mohla by však znehodnotiť už počas prepravy. Podľa odborníkov sú podobné ponuky na darkwebe podvodom, prípadne vakcíny predajcovia nikdy neodošlú. Pred nákupom vakcín na čiernom trhu ľudí varuje aj Europol. “Tieto vakcíny budú prinajlepšom neefektívne a pri najhoršom dokonca toxické. Vysoký dopyt po vakcínach proti COVID-19 budú aj naďalej priťahovať organizované zločinecké skupiny. Napríklad, podvodníci by mohli napĺňať prázdne ampulky od vakcín. Očakávať možno tiež, že organizované skupiny sa budú snažiť odcudziť transporty s vakcínami,” vysvetľuje Europol.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #vakcína #Europol #čierny trh #Pfizer #koronavírus #Covid-19