WhatsApp sa podelí o dáta s Facebookom. Zatiaľ len mimo EÚ

WhatsApp bude s Facebookom zdieľať dáta o svojich používateľoch. Novým podmienkam používania služby sa však vyhnú obyvatelia EÚ.

09.01.2021 08:05
Instagram, Whatsapp, mobilná aplikácia,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Komunikačná platforma WhatsApp od užívateľov žiada, aby prijali nové podmienky používania služby, ktoré okrem iného zahŕňajú súhlas so zdieľaním dát s Facebookom. Bez tohto súhlasu WhatsApp už užívateľom nebude fungovať. Európska únia a Veľká Británia majú zatiaľ výnimku.

Používateľom WhatsApp sa v týchto dňoch začala zobrazovať informácia o zmene podmienok používania služby, ktoré je potrebné najneskôr do 8. februára akceptovať. V podmienkach sa okrem iného píše, že WhatsApp bude zdieľať údaje s materskou firmou Facebook. Akceptovanie nových podmienok je záväzná a ak tak užívateľ neurobí, jedinou alternatívou je zmazanie svojho účtu.

Používatelia v Európskej únii, Veľkej Británii, Lichtenštajnska, Islandu a Nórska síce musia nové podmienky akceptovať, no časť o zdieľaní dát s Facebookom v nich chýba. Výnimku si od Facebooku vynútil Európsky regulačný úrad. “Pre odstránenie pochybností, WhatsApp v európskom regióne nebude ani naďalej zdieľať dáta s Facebookom pre účely zlepšenia produktov alebo reklamy,” uviedol pre BBC hovorca Facebooku.

Z aktualizovaných podmienok mimo Európy Facebook odstránil časť týkajúcu sa zdieľania dát, ktoré mohli užívatelia v priebehu 30 dní štandardne vypnúť. Po novom to už nebude možné a WhatsApp ponúkne len odstránenie účtu. S takýmito zmenami sa nedokázalo stotožniť viacero známych osobností. Elon Musk napríklad užívateľov vyzval, aby začali využívať viac zabezpečené komunikačné platformy ako je Signal alebo Telegram.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #Whatsapp #zdieľanie dát