Apple začal, Samsung pokračuje. Vlajkovým lodiam chýba nabíjačka aj slúchadlá

To, že v balení nových vlajkových lodí od Samsungu sa už nenachádza nabíjačka akosi uniklo pozornosti verejnosti. Kórejský rival nasleduje kroky Apple.

20.01.2021 07:11
Samsung, Galaxy S21+ 5G Foto:
Smartfón Samsung Galaxy S21+ 5G.
debata (5)

Keď Apple pred pár mesiacmi predstavil iPhone 12, mnohí sa dočkali toho, čo novinári dlhšiu dobu naznačovali – firma z balenia vybrala nabíjačku a slúchadlá. Tie sa zo dňa na deň stali “voliteľným” príslušenstvom, za ktoré je potrebné si priplatiť. Namiesto základnej 5-Wattovej nabíjačky sa v balení nachádza už len USB-C kábel. Práve s ním chcel Apple spotrebiteľov naviesť k tomu, aby si radšej kúpili drahšiu 20-Wattovú nabíjačku, ktorá týmto konektorom disponuje (klasická nabíjačka má len starý USB port). Apple si vyslúžil veľkú kritiku, ktorá ale po pár týždňoch utíchla. Napokon, ak bol niekto ochotný zaplatiť za nový smartfón 900 a viac eur, 25-eurová nabíjačka a rovnako drahé slúchadlá mu už veľkú dieru do rozpočtu neurobia.

Bez nabíjačky aj nové Galaxy S21

Bolo len otázkou času, kedy sa k podobnému kroku odhodlajú aj ďalšie firmy. Postup Apple sa ako prvý rozhodol nasledovať juhokórejský Samsung. K novým vlajkovým lodiam S21 vôbec po prvýkrát nepribalil ani nabíjačku, ani slúchadlá. V zmenšenej krabičke sa už nachádza len USB-C kábel. Platí pritom to isté, čo u Apple. Ak chce zákazník využiť možnosti telefónu naplno, namiesto 15 či 20-Wattovej nabíjačky si kúpi originálnu 25-Wattovú nabíjačku, alebo 15-Wattovú nabíjaciu podložku. Zaujímavé je, že informácia o chýbajúcej nabíjačke akosi unikla pozornosti médií a ani Samsung sa k tejto téme príliš nehlásil. Predpredaj telefónov sa pritom už začal a firma na svojej stránke (k 19. januáru) stále neuvádza cenu, za ktorú bude nabíjačka na predaj.

O tom, ako bude Samsung so svojou zelenou stratégiou napredovať, zatiaľ nevedno. Je možné predpokladať, že okrem vlajkových lodí prenikne trend chýbajúcej nabíjačky a slúchadiel postupne aj do segmentu strednej triedy.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #smartfón #Galaxy S21 #nabíjací adaptér