Google už nebude šíriť internet cez balóny. Projekt Loon končí

Po dvoch rokoch Google uzemnil stratosferické balóny, ktoré pomáhali šíriť 3G a 4G internet v Keni. Projekt bol príliš nákladný a nerentabilný.

25.01.2021 06:00
Loon, Google, Alphabet, balón, internet,... Foto:
Balóny firmy Loon poskytujúce internetovú konektivitu.
debata

Prvé zmienky o balónoch, ktoré by pomáhali so šírením internetu v ťažko dostupných miestach či riedko obývaných regiónoch Afriky, sa začali objavovať už v roku 2018. Strojcom myšlienky boli internetoví giganti Facebook a Google, ktorí sa už dlhšiu dobu pohrávali s rôznymi konceptami. Kým Facebook špekuloval s dronmi krúžiacimi vysoko na oblohe, Google sa ich rozhodol nahradiť balónmi v stratosfére. Projekt s názvom Loon firma vyskúšala v Keni. V spolupráci s kenským operátorom Telkom Kenya vypustil do stratosféry desiatky balónov, ktoré rozširovali pokrytie 3G a 4G signálom v rôznych oblastiach krajiny.

Google v týchto dňoch oznámil, že svoje balóny uzemnil. Rozhodnutie odôvodnil tým, že projekt bol dlhodobo neudržateľný, riskantný a veľmi nákladný. Google sa napriek tomu snažil nájsť cesty, ako balóny v stratosfére ponechať a náklady na prevádzku minimalizovať. Aj napriek úsilu sa mu to nepodarilo a nerentabilný projekt sa firma rozhodla ukončiť, keďže Kenský operátor na seba nechcel prijať finančné a operatívne záväzky plynúce z prevádzky balónov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Google #stratosféra #Loon #Projekt Loon