Hodinky Apple Watch 7 by mohli merať hladinu cukru v krvi

S príchodom siedmej generácie hodiniek Apple Watch sa začali objavovať špekulácie o tom, akú novú funkciu prinesú. Najčastejšie sa spomína neinvazívne monitorovanie krvnej glukózy.

27.01.2021 09:00
Apple Watch, inteligentné hodinky, iWatch Foto:
Ilustračné foto
debata

Stalo sa akýmsi zvykom, že takmer každá nová verzia hodiniek Apple Watch priniesla aj novú funkciu pre monitorovanie zdravia. Najskôr to bolo sledovanie tepu, neskôr EKG a v poslednej verzii Apple Watch 6 aj meranie okysličenia krvi. Zhruba pol roka pred predstavením ďalšej generácie hodiniek sa začali vynárať špekulácie o tom, akú novú funkciu hodinky budú mať tentokrát. Najčastejšie sa spomína senzor na meranie hladiny glukózy. Ak by sa Applu podarilo to, o čo sa iné technologické firmy roky snažia, bolo by to prelomové. Prečo?

Meranie cukru v krvi je v súčasnosti možné len rôznymi viac či menej invazívnymi metódami. Diabetici najčastejšie využívajú glukomery, do ktorých je potrebné zasunúť glukózový prúžok s kvapkou krvi, najčastejšie získanou z prsta. Iná možnosť zatiaľ nie je, aj keď mnoho firiem sa snaží vymyslieť alternatívne riešenie, ktoré by nevyžadovalo používanie odberových pier s ihlou. Jedným z nich je zariadenie GlucoWise, ktoré pomocou senzora priloženého na tenkú vrstvu kože v oblasti medzi palcom a ukazovákom dokáže pomerne presne zistiť hladinu cukru v krvi.

Ako uviedol server TomsGuide aj keby Apple predsa len glukomer v nejakej podobe v hodinkách predstavil, namerané hodnoty by boli skôr orientačné a nemali by nahradiť presnejšie meranie cukru v krvi pomocou prístrojov na to určených. O prvenstvo však bude Apple určite súperiť aj s ďalšími firmami, ako napríklad so Samsungom, ktorý by mohol podobnou funkciou vybaviť hodinky Galaxy Watch 4 alebo Galaxy Watch Active 3 v druhej polovici tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #inteligentné hodinky #Watch 7