Pozor, čo zdieľate na Facebooku. Sieť si posvieti na šíriteľov dezinformácií

Facebook spúšťa osvetovú kampaň na podporu vakcinácie a boja proti koronavírusu. Posvieti si na šíriteľov falošných správ.

12.02.2021 06:00
internet, facebook, ochrana osobných údajov, Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Sociálna sieť v priebehu minulého týždňa oznámila, že odstránila viac ako 12 miliónov príspevkov na Facebooku a Instagrame v súvislosti so šírením falošných správ o ochorení Covid-19. Odstraňovanie príspevkov je súčasťou celosvetovej kampane boja proti dezinformáciám, do ktorej sa Facebook spolu s ďalšími sociálnymi sieťami zapojili. Cieľom je pomôcť zdravotníckym organizáciám zdieľať presné informácie o ochorení a vakcínach, ako aj podporiť pozitívnu mienku verejnosti v súvislosti s očkovaním. Spoločnosť uviedla, že chce byť ľuďom nápomocná pri hľadaní informácií o tom kde a kedy môžu byť zaočkovaní.

Facebook tiež naznačil, že v odstraňovaní dezinformácií o pandémii plánuje pritvrdiť. Sociálna sieť bola v uplynulom roku intenzívne využívaná na šírenie falošných vyhlásení, dezinformácií, ako aj konšpiračných teórií o pandémii a to napriek tomu, že technologické firmy sa snažili šírenie takéhoto obsahu obmedziť a verejnosť nasmerovať na relevantné zdroje. Ešte v decembri Facebook oznámil, že začne odstraňovať príspevky o vakcínach proti koronavírusu, ak bolo vedecky preukázané, že sa nezakladajú na pravde. Ako príklad uviedol príspevky s informáciou, že súčasťou vakcíny sú mikročipy.

Spoločnosť v týchto dňoch rozširuje zoznam príspevkov, na ktoré si posvieti. Pod drobnohľadom budú príspevky, v ktorých užívatelia tvrdia, že vírus bol vytvorený človekom, že vakcíny sú toxické, nebezpečné, neúčinné a že spôsobujú autizmus alebo že rúška a respirátory nepomáhajú zastaviť šírenie vírusu. Odstraňovať bude tiež príspevky, v ktorých by užívatelia tvrdili, že je bezpečnejšie sa nakaziť, než sa nechať zaočkovať. Facebook sa údajne zameria na skupiny, stránky a účty, ktoré opakovane porušujú zavedené pravidlá.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #hoax #Covid-19 #dezinformácia