Slováci vyvinuli bezplatnú aplikáciu, ktorá informuje o opatreniach z Covid automatu

Skupina slovenských vývojárov vytvorila mobilnú aplikáciu Nariadenia Automatu, ktorá prehľadne informuje o nových protipandemických opatreniach. Sumarizuje informácie pre verejnosť, ale aj podnikateľov.

17.02.2021 09:00
Nariadenia Automatu, Covid automat Foto:
Aplikácia Nariadenia Automatu
debata (8)

Množstvo nových protipandemických opatrení, ktoré sa navyše každým dňom menia, robí boj s koronavírusu neprehľadným. Napriek tomu, že štátne orgány odkazujú na oficiálnu stránku Koronavírus a Slovensko, verejnosti chýbajú jednotné informácie, podľa ktorých je potrebné sa riadiť. Takzvaný Covid automat, ktorý určuje aké opatrenia v danom okrese platia, je dostupný len v podobe rozsiahleho 19-stranového dokumentu. K jeho prehľadnosti neprispieva ani mätúce rozdelenie okresov, ktoré je odlišné od stupňa celonárodného varovania. Vysporiadať sa so vzniknutým zmätkom sa rozhodla skupina dobrovoľníkov, ktorá vytvorila bezplatnú aplikáciu Nariadenia Automatu.

Mobilná aplikácia je v súčasnosti dostupná len pre zariadenia s operačným systémom Android a v priebehu niekoľkých dní si ju už stiahli tisíce Slovákov. “Aplikácia slúži pri orientovaní sa v chaotických opatreniach slovenského alert systému pre monitorovanie vývoja epidémie, ktorý bol vládou schválený 16. 12. 2020 a mal byť spustený 10. januára 2021. Nestalo sa tak, nariadenia boli upravené a začali platiť až od 8. 2. 2021. Na situáciu sme boli pripravení, aplikáciu sme prerobili a teraz je pripravená slúžiť ako výborný prehľad základných nariadení vlády,” konkretizujú dôvody vytvorenia aplikácie jej tvorcovia na čele s vývojárom Andrejom Lončíkom.

Aplikácia Nariadenia Automatu Foto: Nariadenia Automatu
Nariadenia Automatu, Covid automat Aplikácia Nariadenia Automatu

Prehľadné informácie o obmedzeniach vo všetkých okresoch

Aplikácia Nariadenia Automatu prehľadne informuje v akom stupni automatu sa nachádza konkrétny okres a aké povinnosti a nariadenia v ňom platia. V aplikácií sa nachádzajú aj informácie pre prevádzkovateľov obchodov, študentov či pracovníkov reštauračných službách. “Automat rozdeľuje nariadenia do 24 kategórií (tieto kategórie sme v aplikácií pre lepšiu prehľadnosť mierne upravili – oddelili sme materské a základné školy od stredných a od vysokých) a na 7 stupňov závažnosti pandemickej situácie,” uvádzajú tvorcovia aplikácie.

Po spustení aplikácie má užívateľ možnosť vybrať si konkrétny okres, o ktorom sa chce dozvedieť viac detailov. Okrem stupňa varovania sa následne zobrazia aj štatistiky počtu aktuálne a novonakazených, vyliečených a zosnulých. Podobné štatistiky sú dostupné aj pre kraje a celé Slovensko.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #mobilná aplikácia #Covid-19 #Covid automat #Nariadenia Automatu