Facebook protesty nezaujímajú. WhatsApp aj tak zmení podmienky používania

Protesty užívateľov a ich masový odchod na iné platformy Facebook neobmäkčili. Firma presadila kontroverznú zmenu podmienok v službe WhatsApp. Ten, kto s nimi nesúhlasí, nebude môcť službu používať. Čiastočnú výnimku majú krajiny EÚ.

22.02.2021 18:00
Instagram, Whatsapp, mobilná aplikácia,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Facebook je neústupný a od užívateľov komunikačnej platformy WhatsApp bude povinne žiadať súhlas s novými podmienkami používania služby. V nich sa okrem iného píše o tom, že WhatsApp bude s Facebookom zdieľať viac informácií o svojich užívateľoch. Zdieľať však nebude správy, informácie o hovoroch či skupinových četoch tak, ako sa mnohí obávali. Zmena podmienok by mala užívateľom umožniť kontaktovať firmy cez WhatsApp.

Po ohlásených zmenách v januári 2021 sa milióny užívateľov rozhodli WhatsApp opustiť a presunúť sa ku konkurencii. WhatsApp na margo kritiky uviedol, že sa stal obeťou dezinformácií, ktoré neodzrkadľujú skutočné plánované zmeny. Aj preto spustil rozsiahlu kampaň, v rámci ktorej sa snažil užívateľov primať k tomu, aby si svoje rozhodnutie ešte premysleli. V skutočnosti majú byť zmeny v podmienkach len kozmetické a nemajú sa výrazne líšiť od podobných zmien v minulosti. Bez súhlasu s nimi nebude možné službu po 15. máji používať.

Na druhej strane, množstvo užívateľov ani len netuší, aké dáta WhatsApp o nich archivuje už dnes. Medzi inými napríklad ukladá a s Facebookom aj zdieľa údaje o IP adrese, telefónnom čísle ale aj nákupoch, ktoré cez platformu užívateľ uskutočnil. Toto sa však týka len používateľov mimo Európskej únie a Veľkej Británie, kde platia prísnejšie regulácie.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #Whatsapp #komunikačná platforma