Na počítače Apple útočí záhadný malvér. V tichosti vyčkáva na pokyny

Malvérom Silver Sparrow je nakazených takmer 30-tisíc počítačov Mac po celom svete. Záhadou však zostáva, akú úlohu malvér plní. Žiadne škody totiž zatiaľ nenapáchal.

23.02.2021 06:00
hacker, útok, internet, bezpečnosť, hackeri,... Foto:
Ilustračné foto
debata (2)

Takmer 30-tisíc počítačov s operačným systémom macOS od Apple sa nakazilo zvláštnym malvérom Silves Sparrow, ktorý zatiaľ nespôsobil žiadne škody. Podľa bezpečnostných analytikov z firmy Red Canary, ktorý na malvér upozornili, sa ním nakazili počítača v 153 krajinách, z toho najviac v Spojených štátoch, Veľkej Británii, Kanade, Francúzsku a v Nemecku. Napriek relatívne veľkému množstvu infikovaných počítačov sa malvér chová veľmi záhadne. Analytikom sa zatiaľ nepodarilo odhaliť aký je jeho účel.

Silver Sparrow počítače infikoval cez kontextové reklamy, pirátske aplikácie alebo falošné doplnky na aktualizáciu prehrávača Adobe Flash. Akonáhle sa malvér do počítača infiltruje, vyčkáva na príkazy od jeho správcov. Zatiaľ však žiadne nedostal a v systéme len nečinne vyčkáva. Podľa odborníkov môže hrať malvér “mŕtvého chrobáka” zámerne. Ak správcovia vedia, že je malvér práve v hľadáčiku, môžu ho ponechať v neaktivite.

Malvér už infikoval aj systémy, ktoré bežia na najnovšej architektúre Apple s čipom M1, čo len potvrdzuje jeho sofistikovanosť. Nie je preto na mieste ho podceňovať. “Aj keď žiadnu aktivitu nevykazuje, jeho dômyselnosť pri kompatibilite s čipmi M1, celosvetovým dosahom, vysokej infekčnosti a spôsobe kontroly z neho robí relatívne vážnu hrozbu,” uviedol analytik Tony Lambert z Red Canary.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #vírus #malvér #macOS