Ikea predstavila vlastnú čističku vzduchu. Je extrémne lacná

Zatiaľ, čo najlacnejšie čističky vzduchu stoja okolo 100 eur, Ikea dokázala cenu podliezť a predstavila vlastnú dizajnovú čističku za polovičnú cenu. Má však nižšiu účinnosť.

02.03.2021 06:00
Ikea Förnuftig, čistička vzduchu, Ikea Foto:
Použité sú dva filtre a prachový predfilter.
debata

Ikea už dávno nie je len predajcom vlastného skladacieho nábytku. V portfóliu je možné nájsť inteligentné spotrebiče do domácnosti, sieťové reproduktory a najnovšie aj čističku vzduchu. Jej cena je až zarážajúco nízka. Kým najlacnejšie čističky vzduchu by ste v cene pod 100 eur hľadali len ťažko, Ikea Förnuftig je v predaji len za 49,95 eura. Rovnako lacný je aj náhradný Hepa filter, ktorý stojí 7 eur a filter plynových častíc v cene 10 eur. Len pre porovnanie, najlacnejšie filtre stoja zhruba 30 až 40 eur, nehovoriac o tom, že väčšina čističiek ich potrebuje pre svoj chod hneď niekoľko.

Čistička vzduchu od Ikey je najlacnejšia na trhu. Foto: Ikea
Ikea Förnuftig, čistička vzduchu, Ikea Čistička vzduchu od Ikey je najlacnejšia na trhu.

Ikea svoju čističku navrhla ako dizajnový doplnok. Je malá, skladná, s nadčasovým dizajnom a možnosťou vertikálneho alebo horizontálneho umiestnenia na podlahu či aj na stenu. Na druhej strane, ak jej niečo chýba, sú to sofistikovanejšie funkcie. Automatický režim by ste na nej hľadali márne. Otočným tlačidlom je možné vybrať len jednu z troch úrovní filtrovania vzduchu. Na najnižšom stupni sa úroveň hluku pohybuje na úrovni 28 decibelov a čistička prefiltruje zrhuba 30 metrov kubických vzduchu za hodinu. Stredný stupeň má 49 a najvyšší 60 decibelov, pričom prečistených je buď 90 alebo 140 metrov kubických vzduchu za hodinu.

Použité sú dva filtre a prachový predfilter. Foto: Ikea
Ikea Förnuftig, čistička vzduchu, Ikea Použité sú dva filtre a prachový predfilter.

V porovnaní s inými čističkami je Förnuftig menej efektívna. Jej účinnosť sa pohybuje v rozpätí 82 až 88 percent. Iné čističky deklarujú až 99-percentnú účinnosť. Až 99,5-percentnú efektivitu má mať Förnuftig pri väčších časticiach, akými sú prach a peľ. Zachytávací filter je odporúčané čistiť každé dva až štyri týždne a Hepa a uhlíkový filter meniť každé 4 mesiace.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ikea #peľ #alergény #čistička vzduchu