Test: Kompaktné puzdro odstráni baktérie a vírusy z mobilu aj peňaženky

Vyskúšali sme netradičný prenosný germicídny box, ktorý za štyri minúty odstráni baktérie a vírusy z kľúčov, peňaženky, slúchadiel aj z mobilu. Má kompaktné rozmery, univerzálne využitie, no aj menší vnútorný priestor a vyššiu cenu.

10.03.2021 08:00
Moshi, Deep Purple, germicídny box Foto:
Germicídny box Moshi Deep Purple UV Sanitizer je veľmi skladný. Po zložení má hrúbku len 2 centimetre.
debata

Kvôli pandémii koronavírusu sú ľudia oveľa viac ostražití. Používajú ochranné prostriedky, dezinfikujú si ruky aj predmety. Produkty, o ktoré ešte pred dvoma rokmi nikto nemal záujem sa zo dňa na deň stali trhákmi a na trhu ich pribúda ako húb po daždi. Typickým príkladom sú rôzne dezinfekčné boxy a germicídne žiariče. Jeden z nich sme aj vyskúšali. Spoločnosť Moshi v tejto súvislosti ešte počas minulého roka spustila verejnú zbierku, v rámci ktorej sa mohli ľudia vyzbierať a podporiť výrobu prenosnej germicídnej škatuľky. Deep Purple UV Sanitizer, ako znie jej celý názov, je v podstate skladateľným germicídnym žiaričom s, ktorý na dezinfekciu predmetov využíva UV-C žiarenie, ktoré funguje veľmi efektívne a rýchlo.

UV-C žiarenie ako náhrada alkoholovej dezinfekcie

Aplikácia UV-C žiarenia je alternatívou všade tam, kde nie je možné použiť alkoholovú alebo chlórovú dezinfekciu. Príkladom sú kožené, plastové alebo pochrómované povrchy. Ak vlastníte mobil s pekným krytom, dezinfekcia na báze chlóru by ho mohla poškodiť. Kožené puzdro alebo peňaženka by zas pod vplyvom alkoholového roztoku mohla stratiť farbu a prirodzenú patinu. V takýchto prípadoch je najlepšie použiť neinvazívnu dezinfekciu na báze ozónu alebo UVC žiarenia. Ultrafialové žiarenie typu UV-C je ale škodlivé k pokožke a môže vyvolať aj bolestivý očný zápal. Je preto potrebné, aby bolo aplikované len v uzatvorenom priestore.

Po zatvorení sa automaticky spustí čistenie... Foto: Tomáš Švec
Moshi, Deep Purple, germicídny box Po zatvorení sa automaticky spustí čistenie indikované blikajúcim fialovým svetlom.

Germicídny box vyčistí mobil a kľúče, no tablet sa doň nezmestí

Germicídny box od Moshi je veľmi tvárny a na rozdiel od iných sanitizérov ho je možné úplne zložiť na veľkosť aj hrúbku školského zošita. Je teda vhodný aj na cestovanie, nakoľko zaberá len minimum miesta. Skladá sa ako origami, pričom jeho hlavnú jednotku tvoria LED žiarovky umiestnené v stredovom priehľadnom boxe. Po okolitých stenách sú zas rozmiestnené kovové pláty, ktorých úlohou je odrážať UV-C svetlo a rozptyľovať ho po priestore tak, aby dosiahlo na celý povrch zariadenia, zvrchu aj zospodu. Box je napájaný cez USB-C port a pripojiť ho je možné k externej nabíjačke (nie je súčasťou balenia) alebo k počítaču. Na svoj chod mu postačí 5 Wattov a 1 Ampér, takže na cestách môže nabíjačku nahradiť aj powerbanka.

Čistiaci box Moshi Deep Purple. Foto: Tomáš Švec
Moshi, Deep Purple, germicídny box Čistiaci box Moshi Deep Purple.

Po obvode sa nenachádzajú žiadne tlačidlá, len jedna indikačná LED dióda. Po zložení, umiestnení predmetu do boxu a jeho následnom zatvorení sa automaticky spustí germicídny režim, na ktorého aktivitu a priebeh upozorňuje už spomínaná LED dióda. Ak svieti na fialovo, dezinfekcia stále prebieha, ak začne intenzívne blikať, je na konci čistiaceho cyklu, ktorého ukončenie indikuje zelená dióda. Následne stačí vyčistený predmet vybrať a vložiť do boxu ďalší predmet. Celý čistiaci režim trvá presne 4 minúty. Nevýhodou je, že box je relatívne malý, takže tablet, ale ani čítačku kníh Kindle do neho neumiestnite. Miesta v ňom je tak akurát pre mobil a slúchadlá. Odporúčame tiež aby predmety neboli položené na sebe, ale vedľa seba tak, aby na ich všetky povrchy mohlo pôsobiť UV-C svetlo.

Vyvýšený plastový podstavec ukrýva UV-C diódy. Foto: Tomáš Švec
Moshi, Deep Purple, germicídny box Vyvýšený plastový podstavec ukrýva UV-C diódy.

Vysoká účinnosť, no aj vyššia cena

Účinnosť čistenia sme nemali možnosť overiť. Zahraniční recenzenti, ktorí ju však podrobili detailným testom uviedli, že po 72 hodinovej inkubácii sa baktérie na smartfónoch rozmnožili na 12 až 40 jednotiek CFU (z angl. kolónie baktérií na jednotku). Po aplikovaní ultrafialového žiarenia pomocou sterilizačného boxu sa výskyt baktérií znížil na 0,4 až 2,5 CFU. Podľa ďalších nezávislých meraní sa mala efektivita germicídneho čistenia pohybovať na úrovni až 99,9 percent pri ničení baktérií a vírusov ako je stafylokok, E.coli a podobne.

Na vnútornej strane sa nachádzajú kovové... Foto: Tomáš Švec
Moshi, Deep Purple, germicídny box Na vnútornej strane sa nachádzajú kovové platničky, ktoré odrážajú UV-C žiarenie do okolia čisteného zariadenia.

Moshi Deep Purple UV Sanitizer – cena: 165 eur

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva:

  • Dizajn, kvalita, spracovanie
  • Kompaktné rozmery
  • Rýchle germicídne čistenie

Negatíva:

  • Nie je možné vložiť väčšie predmety
  • Vyššia cena

Ako funguje UV-C žiarenie? Tento typ žiarenia narúša ribonukleove kyseliny, teda základnú stavebnú časticu buniek, v ktorých dochádza k zmenám v plazme a jadre. Bunky sa ďalej nemôžu rozmnožovať. Tento typ žiarenia sa bežne používa v nemocniciach, nakoľko dokáže vo vzduchu zničiť mikroorganizmy ako sú baktérie, spóry, kvasinky alebo vírusy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vírusy #baktérie #antibakteriálny #koronavírus #Moshi #germicíd