Instagram pripravil nové obmedzenia. Týkajú sa najmä dospelých

Dospelým užívateľom Instagram neumožní kontaktovať deti a tínedžerov prostredníctvom súkromných správ. Komunikáciu budú môcť nadviazať, len ak sa navzájom sledujú.

16.03.2021 16:30
Instagram, Whatsapp, mobilná aplikácia,... Foto:
Ilustračné foto
debata

Instagram pripravil novú sériu opatrení pre boj proti obťažovaniu detí a tínedžerov dospelými prostredníctvom súkromných správ. Starší užívatelia nad 18 rokov po novom nebudú mať možnosť napísať súkromnú správu mladistvým. Takáto možnosť bude dostupná len vtedy, ak tínedžer dospelého na Instagrame sleduje. Zároveň mu zobrazí upozornenie, že nemusí odpovedať na správy, ak mu nie sú príjemné.

Vekové obmedzenia je na Instagrame možné pomerne jednoducho obísť. Stačí, ak dospelý zmení svoj vek. Sociálna sieť ale informovala, že s pomocou umelej inteligencie a strojového učenia vyvíja technológiu, ktorá dokáže odhaliť, že užívateľ o svojom veku zavádza.

V súčasnosti je Instagram prístupný len pre užívateľov starších ako 13 rokov. Pri zakladaní účtu im Instagram automaticky ponúka možnosť uzamknutia profilu. Ak sa napriek tomu rozhodnú používať verejný účet, Instagram ich priebežne upozorní na benefity súvisiace so súkromným, uzamknutým, účtom. Sociálna sieť tak nasleduje opatrenia, ku ktorým v januári prikročil konkurenčný TikTok. Ten automaticky uzamyká účty užívateľov mladších než 17 rokov a 13 až 15 ročným tínedžerom zas ponúka možnosť schválenia zoznamu “priateľov”, ktorí môžu komentovať ich videá.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sociálna sieť #Instagram #TikTok