Zoznamka Tinder bude upozorňovať na deviantov a sexuálnych násilníkov

Kontroverznú funkciu Tinder spustí koncom roka v Spojených štátoch. Využívať bude verejnú databázu priestupkov, kriminálnych činov aj sexuálneho obťažovania.

17.03.2021 06:00
Tinder, online zoznamka Foto:
Ilustračné foto
debata

Rande s neznámym prináša mnohé riziká. Odhliadnuc od toho, že dotyčná osoba o sebe nemusí na online zoznamke hovoriť pravdu, častokrát zámerne skrýva aj svoju temnú minulosť, ktorá by ho mohla pri zoznamovaní sa diskvalifikovať. Spoločnosť Match Group, ktorá združuje viacero online zoznamiek vrátane obľúbeného Tindru, oznámila, že si ešte tento rok posvieti na násilníkov a páchateľov trestných činov. S cieľom chrániť užívateľov zoznamky využije databázu dcérskej neziskovej spoločnosti Garbo, ktorá zhromažďuje údaje o násilníkoch, ale aj sexuálnych deviantoch.

Nezisková organizácia Garbo vznikla už pred troma rokmi a jej hlavným posolstvom je zbierať informácie o ľuďoch, ktorí sa dopustili domáceho násilia a iných trestných činov. V databáze sú uložené mená a kontaktné údaje, pomocou ktorých ich je možné vystopovať. Práve tieto dáta chce využiť Tinder, aby svojich užívateľov pred násilníkmi ochránil ešte pred tým, než by došlo k osobnému stretnutiu či bližšiemu nadviazaniu kontaktu. Užívatelia budú mať možnosť skontrolovať potenciálneho partnera využitím dát organizácie Garbo. Postačí im na to vedieť celé meno osoby alebo aspoň krstné meno v spojení s telefónnym číslom. Funkcia overenia druhej osoby bude na Tindri spoplatnená. Zatiaľ však neboli zverejnené informácie akým spôsobom.

Dáta, ktorými Match Group a Tinder disponujú sú verejné a majú charakter hlásení od ľudí, na ktorých bolo násilie páchané alebo ktorí boli jeho svedkami. Medzi údajmi sa môžu nachádzať aj oficiálne policajné dokumenty, ak sa ich polícia rozhodla sprístupniť. Prístupom k policajným záznamom údajne Garbo nedisponuje. Match Group takisto nebude môcť využívať databázu trestných činov a priestupkov v súvislosti s drogovou činnosťou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sociálna sieť #zoznamka #sexuálne násilie #Tinder