Huawei bude účtovať poplatky za 5G patenty. Platiť bude Apple aj Samsung

Za každý smartfón využívajúci patentované 5G technológie by mal Huawei zinkasovať 2,5 dolára. Platiť bude Apple aj Samsung.

25.03.2021 06:00
5G Foto:
5G sieť - ilustračné foto.
debata (5)

Čínska firma Huawei, ktorá sa dlhodobo borí s dôsledkami amerických sankcií, prišla s novým spôsobom, ako nebyť ukrátená o zisky počas rozvoja sietí piatej generácie. Nakoľko množstvo technologických firiem využíva jej technológie, rozhodla sa nechať si za ne zaplatiť vo forme licenčných poplatkov. Ako píše spravodajský server Bloomberg, firmy ako Apple alebo Samsung by mali za využívanie patentovaných 5G technológii platiť poplatky. Huawei údajne verí, že s konkurenčnými firmami môže uzatvoriť licenčné dohody aj napriek sankciám uvaleným Spojenými štátmi. Príjmy z licenčných poplatkov by spoločnosť následne chcela využiť na ďalší výskum a vývoj.

Huawei spolu s firmami ako Qualcomm a Ericsson získal viacero patentov na 5G technológie ešte počas vývoja samotného štandardu. Že bol veľmi dobrý a predvídavý krok si technológie patentovať ukázali až posledné mesiace, kedy musel Huawei hľadať ďalšie zdroje príjmov. Obísť patenty Huawei nie je pre firmy, ktoré ich využívajú jednoduché, nakoľko spoločnosť je jedným z najväčších technologických prispievateľov a garantov 5G štandardu. Firma má v pláne účtovať poplatok vo výške 2,5 dolára za každý smartfón, ktorý využíva jej 5G patenty. Nižšie licenčné poplatky by mohli platiť firmy ako Nokia a Ericsson, ktoré smartfóny nevyrábajú, no prístup k 5G portfóliu čínskej firmy napriek tomu potrebujú.

Príjmy z licencovania patentov sú už teraz pre Huawei veľmi veľké. Len v posledných rokoch firma na licencovaní technológií zarobila odhadom 1,2 až 1,3 miliardy dolárov.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Samsung #patent #5G #Huawei #siete piatej generácie