Wikipédia bude od veľkých firiem vyberať poplatky za prístup k encyklopédii

Najväčšia online encyklopédia bude od firiem Amazon, Apple, Google a Facebook vyberať poplatky za prístup k databáze článkov. Ponúkne im aj na mieru šité nástroje a podporu.

26.03.2021 06:00
Wikipedia, Wikipédia, encyklopédia, Wikimedia... Foto:
Ilustračné foto
debata

Fungovanie online encyklopédie Wikipédia je z veľkej časti závislé na príspevkov individuálnych darcov. Vysoké prevádzkové náklady (91 miliónov dolárov v roku 2019) sú zároveň dôvodom, prečo Wikipédia každoročne vyzýva návštevníkov stránky, aby aspoň malou sumou prispeli na jej prevádzku. Najnovšie sa prevádzkovateľ 13. najnavšte­vovanejšej stránky na svete rozhodol spoplatniť prístup k databáze veľkým firmám ako sú Google, Apple či Amazon. Tie čerpajú dáta z Wikipédie napríklad keď sa používatelia dopytujú na nejakú verejne dostupnú informáciu. Encyklopédia je zároveň jedným z hlavných zdrojov informácií pre hlasové asistentky Alexa, Google a Siri.

Nadácia Wikimedia Foundation založila biznisové krídlo Wikimedia Enterprise, ktoré bude zamerané práve na rozvoj spoluprác s veľkými firmami ako Google, Facebook, Apple či Amazon. Wikimedia Enterprise by mala firmám poskytovať komerčný produkt, ktorý bude vychádzať z ich konkrétnych potrieb. Tie doposiaľ zohľadňované neboli a všetky firmy čerpali z rovnakej verejnej databázy informácií ako bežní návštevníci stránky. Súčasťou platenej služby bude aj technická podpora a tím odborníkov, ktorí sa budú starať o úpravu a implementáciu dát. V súčasnosti štvorica veľkých firiem s nadáciou o spolupráci rokuje a komerčná dohoda by mohla byť podpísaná najskôr v júni tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Wikipedia #Wikimedia Foundation #encyklopédia #Wikimedia Enterprise