Google na Androide zbiera 20-krát viac dát než Apple na iOS

Telefóny posielajú údaje firmám aj v neaktívnom stave. Informujú dokonca aj o tom, keď z nich užívateľ vyberie SIM kartu. Ani jedna z firiem nemá navrch, no podľa objemu zbiera Google až 20-násobne viac dát ako Apple.

03.04.2021 06:00
Google, Pixel 4, Pixel, smartfón Foto:
Ilustračné foto - Google Pixel 4.
debata (2)

Zdá sa, že mnohí používatelia Androidu žili vo falošnej ilúzii, že systém a jeho aplikácie nemajú veľký apetít po súkromných dátach. Opak je pravdou. Podľa najnovšieho výskumu tímu Douglasa Leitha z Trinity College v írskom Dubline zbiera Google na Androide v priemere až 20-krát viac dát, než Apple v mobilnom systéme iOS. Výskumníci skúmali koľko dát na servery Google v priemere pošle smartfón Pixel a koľko dát odošle bežný iPhone. Ani zmena nastavení nemala veľký vplyv na objem a frekvenciu odosielaných dát. Google sa voči výsledkom a metodológii výskumu ohradil s tým, že je neobjektívny.

Smartfóny iPhone a Pixel odosielajú dáta v priemere každé 4,5 minúty. Okrem iného zbierajú identifikátor zariadenia (IME), sériové číslo zariadenia a SIM karty, telefónne číslo a telemetrické dáta. Dokonca aj keď užívateľ vloží SIM kartu telefón o tom okamžite informuje servery Apple a Google. Systém iOS napríklad odosiela aj informácie o MAC adresách okolitých zariadení vrátane ich geolokačných dát. Táto vlastnosť je preddefinovaná a nie je ju možné zmeniť. Apple na rozdiel od Google zbiera aj dáta o polohe užívateľa v čase, keď nie je prihlásený. Na druhej strane, Google zbiera oveľa väčšie spektrum dát. V priebehu 10 minút od spustenia systému telefón Googlu pošle zhruba 1 megabajt dát, zatiaľ čo Apple len 42 kilobajtov. V neaktívnom režime Google zozbiera 1 megabajt dát v priemere za 12 hodín, zatiaľ čo Apple za rovnaký čas získa len 52 kilobajtov.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #Apple #smartfón #bezpečnosť #android #zber dát #iOS