Na americkom sankčnom zozname pribudli ďalšie čínske firmy

Americká vláda do svojho čierneho zoznamu zaradila sedem čínskych technologických firiem. Obviňuje ich z budovania superpočítačov, ktoré majú pomáhať čínskej armáde.

10.04.2021 06:00
superpočítač, Summit Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Ak si niekto myslel, že po odchode Donalda Trumpa z prezidentského úradu nastal čas na veľkú zmenu a prehodnotenie americko-čínskych vzťahov, nemohol sa viac mýliť. Novozvolený americký prezident Joe Biden pokračuje tam, kde Trump skončil a do čierneho zoznamu technologických firiem zaradil ďalšie neželané entity. Podľa serveru BBC je to prvý krok Bidenovej administratívy k zablokovaniu Číny pri získavaní a využívaní amerických technológií.

Vo štvrtok 8. apríla na zoznam pribudli tri materské a štyri dcérske firmy Čínskeho národného superpočítačového centra. V praxi to znamená, že od amerických firiem nebudú môcť nakupovať hardvér ani jednotlivé komponenty. Hlavným dôvodom má byť údajné zapojenie firiem do budovania superpočítačov využívaných čínskou armádou v programoch na vývoj zbraní hromadného ničenia. Firmy na sankčnom zozname sú jedným z hlavných hráčov na poli superpočítačov v Číne. “Americká administratíva využije všetky svoje možnosti, aby zabránila Číne využívať americké technológie na podporu destabilizačných vojenských modernizačných úsilí,” uviedla predstaviteľka Ministerstva obchodu USA, Gina Raimondo.

Najnovšie sankcie neumožnia čínskym firmám nakupovať americké technológie, vrátane mikročipov vyrábaných spoločnosťou Intel. Zatiaľ však môžu čínske firmy nakupovať americké patentované technológie prostredníctvom tretích strán, ako je napríklad tchajwanský výrobca mikročipov TSMC, ktorý vyrába polovodiče s využitím amerických patentov.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Spojené štáty #superpočítač #sankčný zoznam #čierna listina