Microsoft za 20 miliárd kupuje firmu, ktorá vytvárala asistentku Siri

Druhá najväčšia akvizícia v histórii americkej firmy má byť investíciou do budúcnosti. Za spoločnosť Nuance Communication, ktorá je odborníkom na umelú inteligenciu, Microsoft zaplatí takmer 20 miliárd dolárov.

13.04.2021 10:00
Microsoft Foto:
Ilustračné foto
debata (1)

Microsoft sa dohodol s firmou Nuance Communication na akvizícii v hodnote 20 miliárd dolárov. Viac Microsoft zaplatil už len za sociálnu sieť LinkedIn v roku 2016. Nuance sa zaoberá vývojom nástrojov na rozpoznávanie reči s využitím umelej inteligencie. Firma je už dnes výrazne aktívna v zdravotníctve, čo Microsoft oslovilo najviac. “Nuance je odborníkom na oblasť umelej inteligencie v zdravotníctve. Táto technológia má v súčasnosti najvyššiu prioritu a zdravotníctvo je odborom, ktoré z jej využitia môže profitovať najviac,” uviedol šéf Microsoftu, Satya Nadella. Akvizícia by mala byť po schválení regulačnými úradmi dokončená na konci tohto roka.

Firma Nuance vznikla ešte v roku 1992 a v súčasnosti zamestnáva viac ako 1600 ľudí v 28 krajinách. Je priekopníkom v rozpoznávaní reči a podieľala sa aj na vývoji hlasovej asistentky Siri, ktorá je súčasťou zariadení Apple. V posledných rokoch sa špecializuje na rozvoj zdravotníctva, konkrétne na vývoj softvéru, ktorý pomáha pri automatizovaní rádiologických správ a prepise hlasových lekárskych záznamov. Služby Nuance v súčasnosti využíva údajne až 80 percent všetkých amerických nemocníc.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #umelá inteligencia #Nuance