iPhone už odomknete aj s nasadeným rúškom. Apple vydal novú aktualizáciu

Apple sprístupnil novú aktualizáciu operačného systému iOS. Prináša viacero zásadných vylepšení. Okrem iného aj odomykanie mobilu s nasadeným rúškom.

28.04.2021 06:00
Apple, iPhone 12, iPhone 12 mini Foto:
Ilustračné foto
debata

Nová aktualizácia operačného systému iOS (14.5) síce má v označení aj desatinnú čiarku, no prináša viaceré zásadné vylepšenia, ktoré užívateľom ponúknu väčšiu kontrolu nad zdieľaním dát s tretími stranami, ako aj ergonómiu pri odomykaní mobilu a tabletu. Práve odomykanie zariadenia s nasadeným rúškom je jednou z najočakávanejších funkcií vôbec. Bolo zrejmé, že Apple novinku pripravuje, no zároveň nikto nevedel, ako bude fungovať, pretože odomknutie mobilu s rúškom by mohlo priniesť viac bezpečnostných rizík než úžitku. Apple si poradil svojsky. Odomknúť zariadenie s nasadeným rúškom bude možné len vtedy, ak užívateľ vlastní aj hodinky Apple Watch, ktoré má práve nasadené na ruke a odomknuté.

Zásadnou novinkou, ktorá poteší užívateľov strážiacich svoje súkromie je funkcia zvaná App Tracking Transparency. Pri stiahnutí novej aplikácie do zariadenia si od užívateľa vyžiada súhlas so sledovaním online aktivity. Užívateľ sa môže rozhodnúť ho aplikácii aj neudeliť. Proti tejto funkcii pred pár týždňami brojil aj Facebook, ktorému sa nepáčilo, že môže stratiť cenné dáta o užívateľoch.

V aktualizácii pribudlo množstvo nových smajlíkov a Siri sa naučil novým prízvukom. Užívateľ si pri nastavovaní nového telefónu bude môcť vybrať prízvuk a hlas, ktorým sa mu bude Siri prihovárať. Zmeniť ho je možné aj v nastaveniach. iOS už podporuje aj miniatúrne zariadenia AirTags, ktoré je možné pripnúť na rôzne predmety a nájsť ich cez aplikáciu, ak sa náhodou stratia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #iPhone #iOS #Siri