Apple hrozí pokuta za neférové praktiky v obchode AppStore

Apple bude musieť Európskej komisii vysvetliť dôvody vysokých poplatkov v obchode AppStore. Vývojári musia firme odvádzať až 30 percent z príjmov z predaja doplnkových služieb.

02.05.2021 10:30
Apple iPhone 11 Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak vlastníte iPhone a z času na čas si kúpite nejakú mobilnú aplikáciu či predplatné asi ani netušíte, že takmer tretina poplatku smeruje do peňaženky Apple. Aj to je jeden z množstva dôvodov, prečo sú aplikácie v iOS tak drahé. V niektorých prípadoch sa tvorcovia aplikácií snažia užívateľom ponúknuť aj zvýhodnené predplatné, ak si službu predplatia mimo obchodu AppStore. Zdá sa však, že pohár trpezlivosti pretiekol a Európska komisia pohrozila podniknutím právnych krokov proti Apple.

Poplatok vo výške až 30 percent považuje väčšina vývojárov sa privysoký a navyše v niektorých prípadoch aj za diskriminujúci. Províziu v tejto výške musí platiť napríklad aj služba Spotify, zatiaľ čo natívna streamovacia služba Apple Music je od poplatku oslobodená. Apple bude musieť regulátora presvedčiť, že jeho praktiky sú férové a nezneužíva monopolné postavenie v platforme iOS. Ak sa mu to nepodarí, hrozí mu vysoká pokuta.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Spotify #iOS #AppStore