Tesla už nebude pri platbách akceptovať Bitcoin. Je údajne neekologický

Kvôli obavám z negatívneho vplyvu virtuálnej meny na klímu a životné prostredie Tesla nebude prijímať platby v Bitcoine.

14.05.2021 06:00
bitcoin Foto:
Ilustračné foto.
debata (10)

Keď Elon Musk vo ferbruári oznámil, že jeho firma (Tesla) nakúpila digitálnu menu Bitcon v hodnote 1,5 miliardy dolárov, vyvolalo to celosvetový ošiaľ. Vlna záujmu sa prejavila aj na hodnote Bitcoinu, ktorý atakoval nové maximá. Elon Musk zároveň uviedol, že spoločnosť Tesla umožní ľuďom kupovať vozidlá aj výmenou za Bitcoiny. Dlho však toto nadšenie z neregulovaného trhu s virtuálnymi menami netrvalo, minimálne nie u vizionára E. Muska. Ten v týchto dňoch vyjadril svoje znepokojenie nad dopadom prevádzky Bitcoinu na svetovú klímu. Tesla zároveň prerušila možnosť nákupov vozidiel výmenou za virtuálnu menu. Bitcon na správu E. Muska na Twitteri zareagoval okamžitým 10-percentným prepadom.

strela-zkousky-1 Čítajte aj Slovenská strela vstala z mŕtvych

“Máme obavy z veľkého nárastu používania fosílnych palív, obzvlášť uhlia, na dolovanie Bitcoinu a transakcie. Kryptomeny sú skvelým nápadom, no nemôžu fungovať za cenu dopadu na životné prostredie,” uviedol E. Musk. Zároveň dodal, že nakúpené Bitcoiny firmy zatiaľ nepredá a plánuje ich použiť na transakcie v momente, keď dolovanie meny začne využívať viac udržateľných zdrojov. Podľa serveru BBC za týmito vyjadreniami možno hľadať tlak investorov, pre ktorých sú kľúčovými témami klimatická zmena a udržateľnosť. Vylúčiť však nemožno ani cielenú manipuláciu s trhom s kryptomenami tak, ako sa v prípade Elona Muska stalo už viackrát.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #bitcoin #Tesla #Elon Musk #virtuálna mena