Začali platiť nové, prísnejšie podmienky používania služby WhatsApp

K nepopulárnemu kroku sa schyľovalo dlhšiu dobu. Nové podmienky používania služby WhatsApp začali platiť od soboty 15. mája 2021.

16.05.2021 18:00
WhatsApp, Facebook, komunikácia Foto:
Ilustračné foto
debata

Ak s novými podmienkami použitia služby WhatsApp nebudete súhlasiť, o svoj účet neprídete, no postupne stratíte niektoré z jeho funkcií. Od soboty 15. mája 2021 vstúpili do platnosti nové obchodné podmienky a podmienky používania služby, podľa ktorých má WhatsApp viac možností, ako získavať a prípadne aj zdieľať užívateľské dáta s materským Facebookom. Dôvodom zmeny podmienok má byť údajne lepšie prepojenie služby s firemnými zákazníkmi, ktorí budú môcť cez WhatsApp s klientami jednoduchšie komunikovať. Pod tým si možno predstaviť čokoľvek – od bežnej komunikácie, až po cielenú reklamu. Upravené podmienky dávajú veľký priestor predstavivosti.

Podľa interných dokumentov bude v priebehu krátkej doby WhatsApp svojich užívateľov nabádať, aby s novými podmienkami súhlasili. Ak na výzvy nezareagujú, mali by stratiť prístup k archívu konverzácií, oznámeniam a notifikáciám. Nové podmienky budú musieť odsúhlasiť aj používatelia v Európskej únii s tým rozdielom, že zdieľanie dát s Facebookom bude viac regulované, nakoľko sa naň budú vzťahovať pravidlá GDPR.

Nové podmienky mali vstúpiť do platnosti v prvej polovici februára. Kvôli obrovskej vlne protestov a masovému odchodu užívateľov na iné platformy však WhatsApp podmienky mierne upravil a ich zverejnenie posunul až na 15. máj. Po ohlásených zmenách začiatkom roka sa milióny užívateľov rozhodli WhatsApp opustiť a presunúť sa ku konkurencii. WhatsApp na margo kritiky uviedol, že sa stal obeťou dezinformácií, ktoré neodzrkadľujú skutočné plánované zmeny. Aj preto spustil rozsiahlu kampaň, v rámci ktorej sa snažil užívateľov primať k tomu, aby si svoje rozhodnutie ešte premysleli. V kampani pokračoval aj v prechodnom trojmesačnom období medzi februárom a májom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #facebook #sociálna sieť #Whatsapp