Test: Huawei FreeBuds 4i sú lacné slúchadlá s nadštandardnou výbavou

Pre niekoho je nadštandardný pomer ceny a výbavy najdôležitejším parametrom pri kúpe. Bezdrôtové slúchadlá Huawei FreeBuds 4i v tomto smere doslova vynikajú. Majú však aj zopár nedostatkov.

20.05.2021 09:00
Huawei, FreeBuds 4i, bezdrôtové slúchadlá Foto:
Výdrž na jedno nabitie sa pohybuje okolo 10 hodín.
debata

Ak sa niečo v oblasti spotrebnej elektroniky za uplynulých päť rokov posunulo míľovými krokmi dopredu, sú to bezdrôtové slúchadlá. Možno sa nad tým ani nepozastavíte, no obľúbené Apple AirPods uzreli svetlo sveta len v septembri 2016. Boli drahé, nedostupné a ten, kto ich mal v uchu vzbudzoval vo svojom okolí údiv a častokrát aj úsmev. Dnes je tomu inak. AirPods už majú silnú konkurenciu, ktorá sa nebojí vytiahnuť do boja tie najsilnejšie zbrane, vrátane ceny. Príkladom sú aj nami testované slúchadlá Huawei FreeBuds 4i, ktoré majú aj napriek relatívne nízkej cene aktívne potlačenie hluku (tzv. ANC). Technológia ANC bola len donedávna výsadou drahších slúchadiel, s cenou nad 100 či 150 eur. Latka sa však s klesajúcou cenou posunula vyššie a Huawei ju dokázal s cenovkou 79 eur podliezť.

Extra body za aktívne potlačenie hluku

Aké teda sú nové slúchadlá FreeBuds 4i? V skratke – malé, pohodlné pri dlhšom nosení, aj keď ich dizajn nemusí vyhovovať každému. Nemajú totiž “kôstkový” dizajn, ale gumová časť sa vkladá priamo do ucha. Pri športe to môže byť občas nepohodlné, no vďaka gumeným nástavcom slúchadlá dokážu pasívne odfiltrovať okolitý ruch aj bez aktivovaného ANC, ktoré skracuje výdrž na batériu. Ak ste už mali tú česť niektoré z drahších slúchadiel s touto technológiu vyskúšať, FreeBuds 4i by vás pravdepodobne nijak neohúrili. ANC funguje, no nie tak precízne ako napríklad pri štvornásobne drahších AirPods Pro.

Bezdrôtové slúchadlá Huawei FreeBuds 4i... Foto: Tomáš Švec, Google
Huawei, FreeBuds 4i, bezdrôtové slúchadlá Bezdrôtové slúchadlá Huawei FreeBuds 4i ponúkajú pasívne a aj aktívne potlačenie hluku.

Vysoká výdrž aj bez potreby dobíjania

Zvukové podanie je menej vyvážené, viac priestoru dostali basy a výšky na úkor stredov. Audiofilský zážitok preto nečakajte, no pri bežnom počúvaní hudby slúchadlá plnia svoj účel viac než dobre. Rozsah 20 Hz Až 20 kHz je štandard, no určite ho netreba brať ako referenčnú hodnotu pri posudzovaní kvality reprodukcie. Na druhej strane si však poradia s najvyužívanejšími kódekmi, ktoré zabezpečia, že sa vám do uší dostane hudba v primeranej kvalite. Aj vďaka úspornejšiemu Bluetooth 5.2 slúchadlá ponúkajú vysoko nadštandardnú výdrž na jedno nabitie – až 10 hodín. Nabíjacie puzdro, ktoré má aj zabudovanú batériu ponúka ďalších extra 12 hodín. Pri aktivovaní funkcie ANC sa výdrž slúchadiel skráti o štvrtinu až pätinu. Puzdro sa nabíja len cez USB-C konektor, podpora bezdrôtového nabíjania v tejto triede slúchadiel chýba.

Napriek tomu, že ovládať slúchadlá je možné aj bez obslužnej aplikácie Huawei AI Life, určite má zmysel si ju do mobilu nainštalovať. Cez aplikáciu je možné prispôsobiť režimy ovládania, ktoré štandardne reaguje na dve poklepania. Kvôli logicky chýbajúcej podpore asistentky Siri by však majitelia iPhonov mali pouvažovať, či im jej absencia nebude prekážať.

Huawei FreeBuds 4i – cena: 79 eur

Hodnotenie: 8.5/10

Pozitíva

  • Výborný pomer ceny a výbavy
  • Kvalita reprodukcie
  • Mimoriadne vysoká výdrž
  • Podpora aktívneho potlačenia hluku

Negatíva

  • Puzdro nepodporuje bezdrôtové nabíjanie
  • Slúchadlá neumožňujú upravovať hlasitosť
  • Na iOS chýba podpora asistentky Siri

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Huawei #bezdrôtové slúchadlá #FreeBuds 4i