Test: Vyskúšali sme najpokročilejší nástroj na kontrolu anglickej gramatiky

Či sa už učíte po anglicky alebo len potrebujete z času na čas skontrolovať vami napísaný a upravený text v angličtine, služba Grammarly môže prísť vhod. Väčšinou postačí aj jej bezplatný variant.

23.05.2021 06:00
Grammarly, korektúra Foto:
Jeden z modulov Grammarly zhodnotí, ako čitateľný a jasný je text a navrhne úpravy, ktoré môžu zvýšiť jeho celkové skóre.
debata

Ak sledujete videá na YouTube, šanca, že sa vám reklama na službu Grammarly vyhla, je minimálna. Službu sme si preto predplatili a vyskúšali, aké sú jej skutočné benefity. Hneď na úvod je ale vhodné poznamenať, že ak angličtinu aktívne nepoužívate, respektíve sa ňou nepotrebujete pri svojej práci prezentovať, nemá zmysel používať platenú verziu Grammarly, ktorá je veľmi drahá. Pri jednoduchom preklade vám navyše veľakrát pomôže aj Google, ktorý je zadarmo.

Ideálny nástroj na kontrolu anglického textu

Pre koho je Grammarly určené? Pre ľudí, ktorí na dennej alebo pravidelnej báze pracujú s angličtinou. Nástroj texty neprekladá, očakáva sa preto aspoň pokročilá znalosť angličtiny. Možno ho však skombinovať s Google Prekladačom, v ktorom si text preložíte do angličtiny a následne si ho necháte skontrolovať v Grammarly. Sami sme boli prekvapení, koľko gramatických a štylistických nedostatkov Grammarly v strojových prekladoch odhalil. Veľmi nápomocný je aj pri komplikovaných súvetiach, ktoré dokáže zjednodušiť, či štylisticky upraviť tak, aby dávali čitateľovi zmysel. S tým súvisí aj možnosť nastavenia cieľov pri kontrole textu. Od nich totiž závisí, do akej miery a akým štýlom bude nástroj text upravovať.

Jeden z modulov Grammarly zhodnotí, ako... Foto: Tomáš Švec
Grammarly, korektúra Jeden z modulov Grammarly zhodnotí, ako čitateľný a jasný je text a navrhne úpravy, ktoré môžu zvýšiť jeho celkové skóre.

Pred skopírovaním textu do dokumentu, Grammarly zobrazí úvodnú obrazovku s možnosťou viacerých nastavení. V prvom rade si môžete vybrať publikum, pre ktoré má byť text určený. Inú štylistiku totiž ocení bežný čitateľ, expert a inú človek, ktorý číta s porozumením. S tým súvisí aj formálnosť textu s možnosťou neformálneho, neutrálneho a formálneho nastavenia. Grammarly dokáže text prispôsobiť aj akademikom, obchodníkom, kreatívcom alebo ho upraviť tak, aby sa dobre čítal v e-maili, prípadne aby bol veľmi neformálny. Upraviť je možné aj tonalitu – na výber je až osem rôznych variantov (neutrálny, sebavedomý, hravý, optimistický, priateľský, urgentný, analytický a rešpektujúci). Poslednou možnosťou je výber cieľa. Chcete čitateľa informovať alebo ho presvedčiť? Má byť text len opisný alebo má rozprávať príbeh?

Grammarly vám ukáže vaše celkové skóre,... Foto: Tomáš Švec
Grammarly, korektúra Grammarly vám ukáže vaše celkové skóre, vyhodnotí kvalitu textu, a aj použitie unikátnych aj menej obvyklých slov.

Nájde aj plagiát

Po tom, čo si vyberiete ciele a napíšte alebo skopírujete vybraný text do dokumentu, Grammarly ho skontroluje. Napovie vám, či je napísaný správne, či je dobre čitateľný a zaujímavý. V hornej časti zobrazí celkové skóre, po ktorého rozkliknutí získať veľmi dobrý prehľad o čitateľnosti textu, jeho prednostiach a nedostatkoch či o kvalite vášho slovníka. Zaujímavou doplnkovou funkciou je antiplagiátorská kontrola. Po tom, čo text skontrolujete, máte možnosť zistiť, či sa už niekde na webe podobný alebo text nenachádza. Grammarly zobrazí na koľko sa váš text zhoduje s inými textami.

Grammarly funguje prostredníctvom aplikácie, ale aj doplnku v prehliadači, ktorý kontinuálne kontroluje zapisovaný text. Desktopová aplikácia má jednoduché rozhranie s prehľadne zoradenými prvkami. Tí, ktorí používajú Dokumenty Google určite ocenia aj integráciu do tohto textového editora.

Grammarly – cena: od 12 dolárov mesačne

Hodnotenie: 9.5/10

Pozitíva

  • presná kontrola textu
  • jednoduché rozhranie
  • návrhy a textové korekcie
  • možnosť výberu publika
  • integrácia do prehliadača a Dokumentov Google

Negatíva

  • veľmi vysoká cena

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #recenzia #Grammarly #Google Translate #korektúra