Apple upravil prívesok AirTag, aby nemohol byť použitý na špehovanie ľudí

Aktualizácia softvéru zmení interval upozornení z 3 dní na 8 až 24 hodín. Prívesok tak už nebude možné zneužívať na špehovanie ľudí.

06.06.2021 06:00
Apple, AirTag, lokalizačný prívesok Foto:
Lokalizačné prívesky Apple AirTag.
debata

Apple zareagoval na kritiku, podľa ktorej bolo možné lokalizačný prívesok AirTag použiť na špehovanie ľudí. V konkrétnom prípade totiž stačilo, ak majiteľ prívesok vložil niekomu do vrecka alebo tašky a na diaľku mohol sledovať jeho približnú polohu v reálnom čase. Prívesok na seba po vzdialení sa od majiteľovho iPhonu upozorňoval až po troch dňoch. Apple sa rozhodol tento interval skrátiť a po novom prívesok začne vydávať zvuk kedykoľvek v rozpätí 8 až 24 hodín, pričom tento interval má byť úplne náhodný.

Aktualizáciu softvéru AirTagu nie je potrebné nastavovať manuálne, novšiu verziu softvéru si stiahne automaticky keď sa bude nachádzať v blízkosť spárovaného iPhonu. AirTag je v súčasnosti možné používať len so zariadeniami Apple, no v najbližších mesiacoch by mala pribudnúť aj aplikácia pre Android

AirTag sa na rozdiel od konkurenčných lokalizačných príveskov líši v tom, že využíva rozsiahlu sieť zariadení s operačným systémom iOS. V praxi to znamená, že sa dokáže “anonymne” pripojiť k ktorémukoľvek iPhonu či iPadu v okolí s cieľom odoslať svoju polohu do majiteľovho zariadenia. Airtag nedisponuje GPS čipom, ale využíva rozsiahly ekosystém 1,6 miliardy Apple zariadení, cez ktoré dokáže informovať o svojej polohe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #AirTag #lokalizačný prívesok