Test: Vyskúšali sme technológie v elektrickom holiacom strojčeku Braun Series 7

Holiace strojčeky síce nie sú typickým zástupcom technologických vychytávok, no patria do jednej z kategórií spotrebnej elektroniky. Rozhodli sme sa preto vyskúšať elektrický holiaci strojček z jedného z najvyšších radov Braun, model Series 7.

07.06.2021 08:00
Braun, Series 7, elektrický holiaci strojček Foto:
Elektrický holiaci strojček Braun Series 7.
debata (1)

Holenie elektrickým holiacim strojčekom má rovnako veľa priaznivcov ako aj odporcov. Kým tí z jedného tábora oceňujú jednoduchosť a prakticky bezúdržbovú prevádzku, iným chýba pocit hladko oholenej pokožky a menej podráždenia. Pravdou je, že holiace strojčeky prešli snáď väčším medzigeneračným vývojom, než akákoľvek iná spotrebná elektronika. Už dávno fúzy neťahajú, nie je s nimi potrebné prechádzať jedno miesto desaťkrát a riskovať podráždenie pokožky či nedokonalé oholenie v horšie prístupných častiach tváre.

Na druhej strane, výrobcovia si za svoju snahu a technologickú vyspelosť nechávajú náležite zaplatiť. Iste, na trhu sú dostupné aj elektrické strojčeky za 30 či 40 eur, no mnohé z nich majú obmedzenú životnosť bez možnosti jej predĺženia výmenu hlavice s britmi. Navyše nemusia holiť dokonale, konzistentne, prípadne otáčky, ktorými britvy rotujú sú príliš pomalé na to, aby bolo holenie bezbolestné a bez následkov. Z vlastnej skúsenosti môžeme potvrdiť, že v momente, keď sme siahli po lacnom elektrickom holiacom strojčeku, sme sa počas krátkej doby vrátili opäť k mokrému holeniu pomocou žiletkovým holiacich strojčekov. V takomto prípade sa cena náhradnej hlavice pohybuje v jednotkách eur.

Súčasťou balenia je aj praktické tvrdé puzdro. Foto: Tomáš Švec
Braun, Series 7, elektrický holiaci strojček Súčasťou balenia je aj praktické tvrdé puzdro.

Planžeta alebo frézky? Záleží aj od typu pokožky

Elektrické holiace strojčeky používajú buď kmitajúce planžety alebo rotujúce frézky. Prvé spomínané majú obdĺžnikovú hlavicu, ktorá môže byť v niektorých prípadoch plne flexibilná, aby sa tak dokázala prispôsobiť kontúram tváre. Rotujúce zas majú čepele umiestnené v kruhových plochách, ktoré sa môžu flexibilne otáčať. Z vlastnej skúsenosti nám frézky vyhovovali menej nakoľko na citlivú pokožku pôsobili rotujúce čepieľky agresívnejšie než planžety. Testovaný model Braun Series 7 disponuje planžetami na kĺbovom flexibilnom ramene. Strojček disponuje technológiou AutoSense, ktorá prispôsobuje výkon motorčeka hrúbke fúzov. Napríklad nad hornou perou a na lícach bolo citeľné, že planžety kmitajú rýchlejšie, než napríklad na brade s jemnejším strniskom.

Výmena planžety je veľmi jednoduchá. Doslova na... Foto: Tomáš Švec
Braun, Series 7, elektrický holiaci strojček Výmena planžety je veľmi jednoduchá. Doslova na dve "kliknutia".

Špecifikom tohto typu strojčekov je, že sú skôr “udržiavacie”, čo v praxi znamená, že sa nehodia na holenie dlhšieho strniska. S ním sa tak dobre neporadia a holenie je zdĺhavé a kvôli dĺžke vlasu aj miestami nepríjemné. Z praxi sa nám najviac osvedčilo skracovanie štvor až päťdňového strniska, no je to veľmi individuálne. Po viac ako týždni neholenia už strojček neslúžil tak dobre. Takisto kvôli citlivej pokožke sa nám neosvedčilo holenie na druhý deň, ale najskôr až obdeň.

Namiesto holenia aj zastrihávanie či skracovanie ochlpenia

Na pomerne intuitívne ovládanie slúži dvojica tlačidiel. Hlavným tlačidlom sa strojček zapína, jeho dlhším podržaním sa zas uzamkne pred náhodným spustením. Druhé tlačidlo slúži na aktivovanie displeja alebo informovanie o zostávajúcej životnosti planžety. Výmena planžety za zastrihávač je veľmi jednoduchá a doslova na dve “kliknutia”. Zastrihávací nadstavec je možné použiť napríklad pri tvarovaní brady alebo skracovaní ochlpenia v podpazuší či na tele (s výnimkou intímnych miest).

Zastrihávací nadstavec je možné použiť na... Foto: Tomáš Švec
Braun, Series 7, elektrický holiaci strojček Zastrihávací nadstavec je možné použiť na tvarovanie brady aj na skracovanie ochlpenia na tele a v podpazuší.

Braun ponúka prakticky vo všetkých vyšších radoch dva až tri varianty inak identických strojčekov. V prípade Series 7 je na výber strojček len s cestovným puzdrom a model s čistiacou a nabíjacou stanicou, v ktorej je ale potrebné pravidelne vymieňať náplň. Nami testovaný model je dodávaný len s cestovným puzdrom, avšak nabíjaciu stanicu je k nemu možné dodatočne dokúpiť za zhruba 60 eur. V balení sa okrem puzdra nachádza ešte nabíjačka a kefka na čistenie. Nabíjačku budete potrebovať použiť zhruba 1 až 2-krát za mesiac pri holení raz až dvakrát za týždeň. Na jedno nabitie vydrží zhruba 50 minút, pričom disponuje aj technológiou QuickCharge pre zrýchlené 5-minút trvajúce čiastočné nabitie. O aktuálnom stave batérie informuje malý LED displej, ktorý okrem toho nezobrazí žiaden údaj navyše. Otázne ale je, či je to potrebné.

Braun Series 7 – cena: 259 eur

Hodnotenie: 9/10

Pozitíva

  • flexibilná hlavica kopírujúca tvár
  • šetrné holenie aj pri citlivejšej pokožke
  • možnosť suchého aj mokrého holenia
  • dlhá výdrž na jedno nabitie
  • zastrihávací nadstavec

Negatíva

  • menej efektívny pri dlhšom strnisku
  • drahšie náhradné diely
  • jednoduchší LED displej

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Braun #Series 7 #elektrický holiaci strojček