Apple predstavil operačné systémy iOS 15, iPadOS 15, macOS Monterey, watchOS

Apple na konferencii pre vývojárov WWDC 2021 predstavil veľké množstvo softvérových noviniek, ktoré sa budú určite zaujímať všetkých majiteľov zariadení s logom nahryznutého jablka.

09.06.2021 06:00
iPad, MacOS, iOS Foto:
Apple na konferencii vývojárov WWDC 2021 predstavil nové verzie operačných systémov.
debata

Jednou z noviniek je operačný systém iOS 15, ktorý do videokonferenčných hovorov cez službu FaceTime prinesie priestorový 3D zvuk. Ak budete telefonovať s viacerými ľuďmi naraz, zvuk bude prichádzať z tej strany, na ktorej sa na obrazovke daná osoba nachádza. Cez Facetime bude tiež možné zdieľať médiá, rozmazať pozadie či naplánovať schôdzke s možnosťou pripojiť sa cez zdieľaný odkaz, podobne ako v službách Zoom či Microsoft Teams. Veľkou novinkou je tiež podpora služby FaceTime cez prehliadač na operačných systémoch Windows a Android.

iPhone rozpozná text aj objekty na fotke

Foťák v novom iOS bude vďaka funkcii Live Text schopný automaticky identifikovať a skenovať text na fotkách. Umelá inteligencia si zas poradí s rozpoznaním objektov na fotkách a cez vyhľadávač Spotlight bude možné podľa objektov fotografie aj vyhľadávať. Mobilný prehliadač Safari už bude podporovať rovnaké rozšírenia ako desktopová verzia. iPhone dokáže monitorovať, či sa pohybujete rovnomerne, či pri chôdzi nestrácate rovnováhu a koordináciu.

Aktualizácie operačného systému sa dočkajú aj hodinky Apple Watch. WatchOS 8 pridá možnosti na písanie správ pomocou prstov, aplikácia Breathe zas ponúkne nové mediačné cvičenia, ktoré obohatí aj aplikácia Mindfulness.

Ešte väčšie prepojenie tabletu s počítačom

Operačný systém iPadOS 15 ponúka nové rozhranie na prácu s viacerými oknami či aplikáciami vedľa seba. Pribudnú tiež nové rozšírenia na hlavnej obrazovke a funkcia automatického organizovania nainštalovaných aplikácií. Aplikácia Prekladača užívateľom umožní získať preklad hovoreného slova na obrazovke v reálnom čase.

Majitelia MacBookov a Macov sa môžu tešiť na novú verziu operačného systému macOS s názvom Monterey, pomenovanom po plážovom mestečku v Kalifornii. Tak, ako bolo doteraz možné rozšíriť obrazovku notebooku či desktopu o tablet iPad bude po novom možné cez obrazovky viacerých zariadení premiestňovať aj kurzor myši. Funkcia má názov Universal Control. Cez AirPlay bude možné tiež zdieľa obrazovku iOS zariadenia na MacBooku či iMacu. Prehliadač Safari dostane nový dizajn a umožní spájanie tabov a záložiek.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #macOS #iOS 15 #iPad OS 15 #Monterey #watcOS 8