Windows 11 je na spadnutie. Prinesie množstvo noviniek

Už 24. júna Microsoft predstaví novú verziu operačného systému Windows 11. Bude mať nový dizajn a v mnohom pripomína konkurenčný macOS od Apple.

19.06.2021 10:30
windows 11, operačný systém Foto:
Uniknutý náhľad operačného systému Windows 11.
debata (8)

Microsoft veľmi dlho živil myšlienku, že Windows 10 je poslednou okrúhlou verziou operačného systému. Podľa špekulácií mali byť ďalšie verzie ukryté za desatinnou čiarkou. Nestane sa tak. Firma onedlho (možno už budúci týždeň) predstaví úplne novú verziu operačného systému, s označeným Windows 11. Na internete sa už objavili aj prvé snímky, podľa ktorých bude mať nový Windows 11 úplne nový dizajn.

Menu Štart sa z ľavého okraja presunulo na stred a veľmi pripomína ovládací panel v systéme macOS od Apple. Microsoft sa od konkurenta inšpiroval aj pokročilou správou okien a pracovných plôch. Virtuálne plochy môžu rozšíriť pracovný priestor napríklad tak, že kým na jednej ploche budete mať otvorené okná prehliadača, na druhej dokumenty a na tretej videoprehrávač. Prepínanie medzi plochami má byť otázkou klávesovej skratky alebo preklikom cez ikonu v hlavnej ponuke. Microsoft sa naučil pracovať aj s doplnkami, tzv. widgetmi, ktoré majú opäť pripomínať systém macOS. Pripnuté môžu byť buď priamo na ploche alebo ukryté v menu. Medzi widgetami sa okrem predpovede počasia a trendov na burze voliteľne objavia aj správy či príspevky so sociálnych sietí.

Pre koho bude dostupný?

Microsoft detaily o dostupnosti systému predstaví pravdepodobne na tlačovej konferencii 24. júna, avšak podľa špekulácií možno už teraz očakávať, že bude nasledovať nastolený trend. Pre všetkých užívateľov systémov Windows 7, 8 a 10 by mala byť nová aktualizácia úplne zadarmo. Verzia, na ktorú budú môcť užívatelia svoj starý systém aktualizovať sa bude odvíjať od verzie, ktorú už majú zakúpenú – Home, Pro či Education.

Tento krok by bol logickým vyústením snahy Microsoftu premigrovať čo najpočetnejšiu základňu užívateľov na nový operačný systém, ktorý ponúka mnohé vylepšenia, bezpečnostné aktualizácie a predovšetkým obchod s aplikáciami Sto­re.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #operačný systém #Windows 10 #macOS #Windows 11