Európska komisia zriadi špeciálnu jednotku na boj proti kybernetickým útokom

Európska únia chce spoločnými silami bojovať proti kybernetickým hrozbám. Špeciálna jednotka má odvracať závažné útoky hackerov.

24.06.2021 06:00
hacker Foto:
Ilustračné foto
debata

V súčasnosti ochrana kritickej infraštruktúry pred kybernetickým útokmi funguje v rámci Európskej únie zväčša len na národnej úrovni. Je teda v kompetencii jednotlivých členských štátov vysporiadať sa s prípadnými hrozbami na národnú, ale aj medzinárodnú infraštruktúru. Európska komisia preto oznámila, že plánuje zriadiť spoločnú jednotku bojujúcu proti kybernetickým hrozbám. Urýchlený vznik iniciatívy podporili najmä nedávne ransomvérové útoky na kritickú infraštruktúru v Írsku a Spojených štátoch.

Na vytvorení tímu špecialistov sa majú podieľať členské krajiny EÚ. Tím má byť schopný urýchlene zasahovať pri vážnych incidentoch, ako bol napríklad nedávny útok skupiny Darkside na americkú spoločnosť Colonial Pipeline. Útočníkom sa vtedy podarilo odstaviť systémy spoločnosti na takmer jeden týždeň a spôsobiť tak paniku na trhoch. Pri ransovérových útokoch tohto typu hackeri odcudzia alebo zašifrujú dôležité údaje z firiem, za ktorých vrátenie a dekódovanie požadujú výkupné. Čím väčšia firma, tým väčšie výkupné od nej žiadajú.

Spojené štáty už zásahovú jednotku, podobnú tej, ktorú chce zriadiť Komisia, už majú. Podľa európskeho komisára pre vnútorný trh, Thierryho Bretona, má byť jednotka schopná zasahovať aj v situácii, aká sa odohrala v Írsku pri útoku na zdravotnícku spoločnosť Health Service Executive, ktorá ochromila informačné systémy vo viacerých nemocniciach v krajine. Včasný zásah pri podobných incidentoch má tiež šetriť stovky miliónov eur potrebných pri obnove škôd. Jednotka by mala začať fungovať v júni budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Európska komisia #Európska únia #hackeri #hackerský útok #ramsomvér