Aká budúcnosť čaká Skype? Nahradiť ho môže Microsoft Teams

Microsoft oznámil, že s príchodom novej verzie operačného systému Windows, poskytne viac priestoru komunikančnej platforme Teams, ktorá nahradí Skype.

27.06.2021 16:30
skype, online komunikácia, telefonovanie,... Foto:
Ilustračné foto
debata (5)

Keď Microsoft pred 10 rokmi kúpil komunikačný nástroj Skype, bola to historická udalosť. Ešte nikdy predtým totiž za žiadnu akvizíciu nezaplatil toľko, čo za Skype – dovedna až 8,5 miliardy dolárov. Firma mala so Skype veľké plány, aj keď analytici boli skôr opatrní a naznačovali, že na gigantický nákup môže aj doplatiť. Faktom však zostáva, že spolu so Skypom Microsoft prevzal pod svoje krídla stovky miliónov ľudí, ktorí nástroj používali.

Platforma sa postupom času plne integrovala do viacerých nástrojov Microsoftu, vrátane operačného systému Windows. Zdá sa však, že firma podcenila, či zanedbala jej vývoj a Skype chtiac-nechtiac začal strácať dych. Konferenčné hovory začal ponúkať WhatsApp a Facebook, ktoré boli pre mnohých ľudí relevantnejšie a dostupnejšie, navyše mali aj pridanú hodnotu.

Urýchlený koniec?

Microsoft sa namiesto rozvoja Skypu v roku 2017 rozhodol investovať čas a prostriedky do pôvodne biznisovej komunikačnej platformy Teams. Pandémia jej popularitu katapultovala do výšin a Teams sa stal hlavným komunikačným nástrojom nielen vo firmách, ale aj v rodinách či školách. Jim Gaynor z vedenia Microsoftu v októbri minulého roka takisto priznal, že Skype nedokázal naplniť svoj potenciál, hoci mu pandémia poskytla ideálne zázemie.

Čo sa s príchodom Windowsu 11 stalo preto mnohých asi neprekvapí. Skype už nebude jeho súčasťou, nahradí ho Teams. Neznamená to jeho koniec, užívatelia si budú môcť aplikáciu stále nainštalovať a používať rovnako ako doteraz. Microsoft ale na rozvoj nebude viac tlačiť a Skype už nebude jeho prioritou.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #Skype #teams #Windows 11