Google bude varovať, ak sú výsledky vyhľadávania nespoľahlivé

Google užívateľov upozorní, ak pri vyhľadávaní zatiaľ neexistujú spoľahlivé výsledky, prípadne, ak sa výsledky vyhľadávania rýchlo menia.

11.07.2021 06:00
Google, vyhľadávač, vyhľadávanie Foto:
Google upozorní na nespoľahlivé výsledky vyhľadávania.
debata (3)

Ak budete vyhľadávať nejakú informáciu, ktorá sa neustále mení, Google vás na to upozorní. Typickým príkladom môže byť novoobjavený variant koronavírusu s informáciami o jeho infekčnosti, ktorá nebola potvrdená štúdiami. Kým jeden deň môžu byť zobrazované výsledky o vysokej infekčnosti a odolnosti proti vakcínam, o jeden či dva dni neskôr už môžu byť známe iné detaily. V takýchto prípadoch Google užívateľom naznačí, aby neverili všetkému, čo hneď uvidia a zobrazované výsledky brali s rezervou.

Google na svojom blogu informoval, že v prípade rýchlo sa meniacich informácií bude pri výsledkoch vyhľadávania zobrazovať varovanie v znení “Zdá sa, že tieto výsledky vyhľadávania sa rýchlo menia.” Firma ďalej uvádza, že “ak je daná téma nová, niekedy môže trvať dlhšiu dobu, kým sa vo výsledkoch objavia aj spoľahlivé zdroje.” Užívateľov chce preto nabádať, aby skúsili vyhľadávať informáciu aj o pár hodín či dní neskôr a overiť si tak jej pravdivosť. “Niekedy sa môže stať, že bleskové novinky pri aktuálnych udalostiach nemusia byť spoľahlivé,” dodáva Google na svojom blogu.

Google sa chce vyvarovať zobrazovaniu nesprávnych informácií tak, ako tomu bolo v minulosti, keď pred štyrmi rokmi zdieľal zavádzajúce správy o streľbe v Las Vegas. Po novom sa síce môžu vo výsledkoch aj naďalej zobraziť nespoľahlivé zdroje, no Google o tejto možnosti bude užívateľov informovať. Ako však spoľahlivosť výsledkov algoritmus vyhodnocuje firma nespresnila.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Google #vyhľadávanie