EÚ sa nepáči ako Google zoraďuje výsledky vyhľadávania hotelov a leteniek

Podľa Európskej komisie nie je jasné, podľa akého kľúča Google zoraďuje výsledky vyhľadávania hotelov a leteniek. Firma tiež nezobrazuje konečné ceny.

28.07.2021 06:00
Google, letenky, vyhľadávač Foto:
Vyhľadávač leteniek Google.
debata (1)

Google umožňuje nielen vyhľadávanie informácií na webe, ale pomáha tiež pri vyhľadávaní hotelov či leteniek. Služby Hotely Google a Letenky Google fungujú ako agregátor dostupných ponúk na internete. Ak napríklad hľadáte dostupné letecké spojenia medzi Viedňou a Istanbulom, cez vyhľadávač Google zistíte koľko alternatív máte k dispozícii a koľko za letenky zaplatíte. Podľa Európskej komisie je však toto vyhľadávanie netransparentné. Google podľa Komisie dostatočne nepresvedčil, že nepreferuje niektoré typy letov a hotelov nad inými. Aj preto požaduje, aby firma sprístupnila detaily o tom, ako jeho algoritmus funguje.

Európska komisia žiada, aby tak Google urobil do dvoch mesiacov. Ak sa tak nestane, hrozia mu vysoké pokuty. Európski úradníci by si radi posvietili nielen na to, ako Google zoraďuje výsledky, ale takisto sa presvedčili, že Google nepreferuje niektorú z firiem na úkor inej. Pri vyhľadávaní leteniek a hotelov je údajne podozrivé to, že niektoré výhodnejšie ponuky sa nelogicky zobrazujú príliš nízko a navyše nezahŕňajú všetky poplatky, o ktorých sa kupujúci dozvie až v ďalšom kroku.

“Európski spotrebitelia nemôžu byť zavádzaní pri používaní vyhľadávačov a plánovaní dovoleniek. Musíme posilniť práva spotrebiteľov, aby mali možnosť voľby založenej na transparentných a neskreslených informáciách,” uviedol pre agentúru Reuters európsky komisár pre spravodlivosť, Didier Reynders.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #Google #Európska komisia #vyhľadávanie